Wijnen uit Alto Adige // een Wijngesprek

Wijnen uit Alto Adige // een Wijngesprek

Door: Marja van Beek

Een Nederlandse vader, maar een Italiaanse moeder! Die combinatie bracht de broer en zus Eijsvogel naar Italië. Hun hele leven lang!
Waar? Naar het noordoostelijk deel bij Bolzano: Südtirol of zoals u wilt Alto Adige! Vorig jaar stond de streek in het middelpunt van de belangstelling in het hart van de Italiaanse gemeenschap in Nederland het Hilton van toen nog Roberto Payer. Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn liet vorig jaar zijn licht schijnen over deze oude, maar nu opkomende streek in Italië. Een streek niet groter dan Noord- en Zuid Holland samen; met zo’n 500.000 inwoners.

IMG_7511In een wijngesprek spreek ik met Jan en Babette op een zonnige ochtend op een zonnig terras. Cappuccino op tafel, zonnebrillen op het hoofd, Italiaanser kan het niet. De sfeer is er helemaal naar. Niet alleen visueel maar ook auditief waan je je in hun gezelschap  in Italië! Zo blond als ze zijn, meegekregen van vaders kant, zo heftig in woord en gebaar! Italiaanser nee, dat kan haast niet.
Je moet razend goed opletten, want ze vallen elkaar constant in de rede, of vullen elkaar aan. Broer en zus zijn een team.

Hun Italiaanse routes brengen ons deze ochtend naar het plaatsje CORNAIANO ALTO ADIGE. Hier tegen de uitlopers van de bergen ligt Tenuta Josef Niedermayr!
Het Italiaanse wijngeslacht met Oostenrijkse naam Niedermayr zit hier al decennia. Sinds 1852 om precies te zijn.  Wat nu volgt is een verhaal uit een roman!

Betovergrootmoeder Niedermayr bleef op jonge leeftijd achter met vijf zonen! Waar heb ik dat meer gehoord :). Deze sterke vrouw blies de Tenuta leven in  en maakte hem groot. Toen zij in 1905 overleed nam overgrootvader Josef de druiven op en gaf de nalatenschap jaren later door aan grootvader. We komen dichterbij het hier en nu. Grootmoeder was een echte Italiaanse Mama en Nonna. De klanten, velen kwamen uit de naburige landen om de wijnen van Niedermayr te kopen,  werden in het familiehuis uitgenodigd en genoten haar gastvrijheid en wonderbaarlijk goede kookkunst! Drie kinderen zette deze generatie op de aarde, waarvan Burgi uiteindelijk totaal vernederlandste in het Gooische Hilversum. Haar broer en zus achterlatend in Cornaiano. In het grote huis bij de Niedermayrwijngaarden.”

fasserHet spreekt vanzelf dat Babette en Jan vanaf kleins af aan veel vakanties in Noord-Italië doorbrachten. Ze groeiden op tussen de druiven, de wijngaarden en appelboomgaarden. 12% van de Europese appeloogst komt uit Alto Adige! Ze spreken Duits en Italiaans. Jan spreekt ook het dialect van de streek zelf.  Hij vertrok in de jaren negentig naar Italië om pas jaren later naar Nederland terug te komen. Al die jaren werkte hij mee in het wijnhuis, haalde diploma’s voor sommelier en certificaten voor wijnmaker. Niet alleen in Alto Adige maar ook voor Poliziano  in Toscane en voor Jermann in Friuili. Niet de minste!

Babette bleef in Nederland en bemoeide zich nog niet zo intensief met de wijn. Zij studeerde, had een stevige job als bedrijfspsychologe en werd moeder van drie prachtige blonde bambini. Ook deze prinsesjes, en die van Jan treden in de voetsporen van hun ouders en kennen het wijnlandgoed inmiddels op hun duimpje.

tenuta niedermayrDe wijn stroomt echter zoals alleen wijn kan stromen en het virus van de wijngaard, sluimerend in Babettes bloed, heeft haar dan toch uiteindelijk helemaal te pakken gekregen. Zo kon het gebeuren dat zij in 2012 Wijnhuis Alto Adige opricht. De wijnen in de wijnkast van  Studio Smaak van Wijn zijn een sprekend voorbeeld van de zuiverheid en schoonheid van Alto Adige.

Verkoop, website, importeren alles doet ze zelf. Maar Jan is het wijngeweten! Immers met zijn enorme kennis van het gebied, de autochtone druiven, de wijnen die men maakt, is hij een onmisbare schakel in de ketting. Natuurlijk is Babette in de eerste plaats de vertegenwoordiger van haar eigen huis Tenuta Niedermayr. Maar daarnaast sluit ze beslist niet uit in de nabije toekomst meer huizen uit de regio te gaan voeren.

jan eijsvogelNIedermayr maakt drie stijlen: Classic, Cru, Riserva. Iedere lijn stapt in op een ander niveau.  Waarbij de riserva’s de geselecteerde High Class witte en rode wijnen omvatten. Over de bijzondere kwaliteit van de wijnen uit Alto Adige komt Jan steeds weer te spreken. Hij raakt  er niet over uitgepraat. Hij legt uit wat het hoogteverschil en het grote verschil in dag- en nachttemperatuur daar ter plekke doet voor de aroma’s van de wijnen. Maar ook  vertelt hij tot in de kleinste details over het belang van de wind die ‘s middags komt opzetten vanaf de Adriatische zee en dan blijft hangen in de wijngaarden. Dit zorgt voor extra afkoeling en betere warmteregulatie onder de druiventrossen waardoor suikers en rijpheid bevorderd worden. Schimmel en rot kent men hier dan ook  nauwelijks! Insecticiden gebruiken ze weinig. Ze werken van nature biologisch, zonder dat iemand ze het ooit heeft hoeven vertellen!

Tenuta Niedermayer Alto Adige ChardonnayJan zit boordevol verhalen. Over de inwoners, de gewoontes, de wijngaarden, de druiven. Wist u bijvoorbeeld dat de Lagrein vroeger gebruikt werd om wijnen body, extra tannine en kleur te geven?

Een ander oud wijnmakersgeslacht in Alto Adige is  ‘Alois Lageder’. Een fantastisch huis met bijzondere wijnen. In Magré aan de zuidkant van de wijnroute door Alto Adige vind je zijn Paradijs! “Weinschenke Vineria Paradeis. “Hedendaagse architectuur in de historische binnenstad!”  Het geslacht van Lageder is in de verte verwant aan de Niedermayrs. Babette voert ook enkele wijnen van dit huis.

enuta Niedermayer Alto Adige Pinot NeroDat het een streek in opkomst is bewijst ook wel de informatieve webstie Südtirol die met allerhande tips en trics de lezer op de hoogte houden van het goede des levens.

Zo kent men de “Nacht van de Wijnkelders”, de afsluiting van de Zuid-Tiroolse “Weinstraße”-weken. 31 wijnkeldercoöperaties, particuliere wijnkelders, – vaak ondergronds met elkaar verbonden – wijnhuizen, wijnboeren en wijnbouwers die hun wijn zelf verkopen langs de Zuid -Tiroolse “Weinstrasse”. Op deze route tussen Bolzano/Bozen, Nalles/Nals, Montagna/Montan en Caldaro/Kaltern openen ze op deze avond hun deuren voor alle bezoekers. Op het programma staan proeverijen, rondleidingen door wijnkelders, lezingen, concerten, vernissages en nog veel meer. Tussen 16:00 en 24:00 uur rijdt er zelfs een shuttlebus tussen de verschillende wijnkelders.

Jan en Babette, nee echt Italiaans klinkt het niet. Maar kom eens even snuffelen in onze wijnkast, we hebben een aardig assortiment in huis van deze gepassioneerde Nederlandse Italianen.

leading wineriesWij behoren tot de vijfde generatie van ‘wijnfamilie’ Niedermayr, welke sinds 1852 bijzondere wijnen vinificeert uit de streek Alto Adige. Wij importeren kwaliteitswijnen uit Zuid-Tirol. Tenuta Josef Niedermayr behoort tot ’the 300 leading wineries in the world’.  En zo is dat!