Wijnen uit de Elzas

plateau AlsaceElzas en haar wijnen

Als gebied van contrasten profiteert de Elzas van een grote diversiteit aan terroir en landschap. Met een droog en zonnig klimaat, een complexe geologie, geschikte bodems en een ideale ligging voor zijn wijngaarden is het voorbestemd voor wijnbouw.

ElzasZijn geografische ligging op het kruispunt van afwisselende Germaanse en Romaanse invloeden vertelt ook een geschiedenis, die van een cultuur die aan het begin van onze jaartelling begon met de Romeinen en sindsdien is voorgezet door generaties van gepassioneerde wijnboeren.

Een fantastische streek om te bezoeken. Wandelend door de wijngaarden, langs de route du vin Alsace en genietend van de sappige wijnen in de aloude en zeer pittoreske Elzas dorpen! Waar je verrukkelijk kunt eten!

In Studio Smaak van Wijn verkopen we een ruim assortiment Alsace wijnen:

Domaine Fernand Engel Rorschwirr – Pinot Blanc Reserve € 9,75
Domaine Fernand Engel Rorschwirr – Pinot Gris Reserve € 12,75

Domaine Fernand Engel Rorschwirr – Gewurztraminer Reserve € 12,50
Domaine Fernand Engel Rorschwirr – Crémant d’Alsace € 16,75

Domaine Fernand Engel Rorschwirr – Pinot Noir Reserve € 12,75

Domaine Engel Elzas

Dit befaamde domein is gelegen in het plaatsje Rorschwihr, noordelijk van de stad Colmar. De familie Engel heeft totaal 52 hectare in productie, verdeeld over vele verschillende wijngaarden in de regio. Alle druiven worden met de hand geplukt. Domaine Engel is een echt familiebedrijf, waar de derde generatie in 1998 het roer heeft overgenomen, maar zich voor de dagelijkse praktijk nog gesteund weet door de tweede. Tijdens de oogst wordt al vele jaren een vaste groep plukkers ingehuurd, die geleerd hebben reeds in de wijngaard een eerste selectie toe te passen. Grote wijn wordt in de wijngaard geboren, is de filosofie, en er wordt niets aan het toeval overgelaten.

Wijnmaker

Schoonzoon Xavier heeft oenologie gestudeerd in zijn geboortestreek in de Loire en heeft zich tot doel gesteld samen met zijn vrouw Sandrine hun wijnen en hun Domaine aan de top van de Elzas te brengen. Zij verstaan als geen ander de kunst om de wijnen van diverse percelen te vermengen en zo jaarlijks een constante hoge kwaliteit te bereiken. Domaine Engel bezit 52 hectare in 7 verschillende dorpen en verdeeld over 150 verschillende percelen. Een waar mozaïek van terroirs, en dat vinden ze zelf een groot goed, want het spreidt het risico op misoogst. De resultaten van de laatste jaren zijn verbluffend: wijnen die een toonbeeld zijn van zuiverheid, elegantie, finesse en evenwicht. Inmiddels heeft Domaine Engel ook wijngaarden aangekocht in verschillende Grands Crus. Er wordt Grand Cru Riesling geproduceerd in de Praelatenberg (Kintzheim), Gewurztraminer in de Altenberg (Bergheim) en Pinot Gris in de Gloeckelberg (Rodern en St. Hippolyte).

Wijnboer

Bernard Engel, zoon van oprichter Fernand, houdt zich bezig met de verzorging van de wijngaarden en bemerkte dat hij, bij gebruikmaking van de traditionele middelen, steeds vaker last had van huidaandoeningen en andere rare kwaaltjes. Hij schakelde in 2001 over op de bio-dynamische werkwijze en zag zijn kwalen verdwijnen. Sindsdien wordt het hele Domaine bio-dynamisch bewerkt en inmiddels is het Domaine ook als zodanig gecertificeerd.

Bewaren