Wijnen van Mas de Daumas Gassac

Afbeelding 026Ik geef het toe, mijn vent is wat jonger dan ik ben! ‘It runs in the family’. Mijn vader was ook enkele jaren jonger dan mijn moeder 🙂 Daarnaast is het ook nog  zo dat ik een hele sportieve lief heb getrouwd. Hij kan skiën als een malle, waardoor er  steevast van die situaties ontstaan, waarbij ik over de zwarte piste gejaagd word! Als ik met een rood hoofd en het zweet op mijn rug weer een stukje afgedaald ben, is zijn gezicht inmiddels al twee tinten bruiner geworden. Waarna hij mij vervolgens bemoedigend aanspreekt met “goed gedaan schatje, we gaan weer!”.

Wijselijk laat ik hem nu alleen nog maar met zijn vrienden gaan….

Dan is daar ook nog dat tennissen! Hermes zou het hem niet na kunnen doen. Natuurlijk nog altijd een ‘zinderende’ competitie van april tot juni. Dus nooit iets afspreken met de vanBeekjes op zaterdagen in die maanden.

fransschoekGisteren, midden in de winter zelfs, een binnentoernooi op de banen van Hilversum. Niet zo maar een toernooi. Natuurlijk niet neehee, het ging hier wel om de Nationale Overdekte Veteranen Kampioenschappen 🙂
Eén van de drie grote veteranentoernooien die meegewogen worden bij de samenstelling van de WK-teams. Nou ja, behalve dat hij geblesseerd was aan zijn arm, had hij eigenlijk als een 4-, wat wel verschrikkelijk goed is, voor een 50+, toch niet veel te zoeken tussen het geweld van deze 3tjes en 2tjes  op leeftijd.

Daumas

Ik zat thuis tussen onze andere gezamenlijke hobby. De mooie wijnen van de wereld.
Daar ben ik dan weer iets verder mee. Het trof dat die middag juist de bestelling van Okhuysen binnen was gekomen met een doosje Mas de Daumas Gassac uit de Languedoc. Ik mocht er alleen naar kijken, kindermoord daar doen we niet aan. Bij de allereerste oogst in 1978 werd direct duidelijk wat een bijzondere wijn dit domein gemaakt had. Ongefilterd vól druivensap met een gigantische structuur en een enorme levensduur.

IMG_8780Sinds de beroemde Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek ‘Parker’s Wine Buyer’s Guide’, ligt deze wijn in de meest luxueuze wijnboutiques van New York, Los Angeles en Washington naast wijnen als Lafite Rothschild, Latour en Pétrus.  Op de site van Okhuysen lees ik het volgende over deze in 1970 aangekochte boerderij in de vallei Gassac, Languedoc.

Op advies van professor Emile Peynaud startte men in 1979 met de aanplant van druivenrassen als malbec, cabernet-franc, syrah, pinot noir en tannat. Inmiddels beslaan de wijngaarden bijna vijftig hectare, en worden ze omringd door evenzoveel hectare bos. Naast een natuurlijke bescherming biedt dit bos ook huisvesting voor vogels, die op hun beurt weer zorgen voor een natuurlijke bestrijding van ongedierte in de wijngaarden. Het werken met chemische bestrijdingsmiddelen is op Daumas Gassac dan ook taboe.”

Wat gaan wij eten over een paar jaar bij deze volle, krachtig wijn van cabernet sauvignon, merlot en syrah? Waarschijnlijk iets met lamsvlees.

Misschien wel de ‘Cordero en adobo de Guadalajara’, gemarineerde lamsbout à la Roden!

Hier gaat van alles door heen, van honing tot aan saffraandraadjes. Uit Castilla-La Mancha.  En daar kunnen ook prachtige wijnen vandaan komen.