Wijnen zoals ze werkelijk zijn

Vraag je je ook weleens af hoe men toch bij al die wijze termen komt. Wijn-semi-professionals, zelfverklaarde wijnschrijvers, maar ook je buurman misschien of de vrouw op haar hoge gehakte laarzen bij dat feestje laatst, ze kunnen zo’n ‘boom’ op zetten over een wijn, terwijl jij je diep in je hart afvraagt: waar hebben ze het in godsnaam over? “Interessant” mompelend, terwijl je opeens intens de kleur van je glas wijn bestudeert. Waarvan jij dan weer zeker weet dat hij gewoon bij de supermarkt vandaan komt (:

Terrroir, bodem, hout in de wijn, mineraliteit, enzymen en gisten?

Heb je je altijd al afgevraagd waar ‘mineraliteit’ nu vandaan komt? Tijd voor tekst en uitleg dan van deze wijndeskundige!
Luister naar Helmuth Zozin van Weingut Manincor aan het Lago di Caldaro.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=yAXn9P2j7zY]

In de laatste Perswijn is voor de wijnliefhebbers die zich graag laten onderwijzen een terroirstuk geschreven door Lars Daniels MV.

In een serie over dit specifieke onderwerp gaat hij in op de belangrijke terroiraspecten die een wijn zo interessant kunnen maken! In het mei/juni nummer  staat het klimaat op de voorgrond. “Een juiste afstemming van druivenras op klimaat wat betreft moment van rijping is de primaire voorwaarde voor enige vorm van terroirexpressie!” Helder? Lees het maar, je wordt er beslist veel wijzer van! Helaas nee, we kunnen nog niet linken naar  ‘printed papers’.

Ter ondersteuning vast een ook wetenschappelijke uitleg van onze overzeese Engelse buren!

Words of Terroir Engelse uitleg van de University of Nottingham

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8lmH1kgv5Ck];