Wijnetiquette: Hoe ‘heurt’ het eigenlijk in de wijnwereld?

Wijnetiquette: Hoe ‘heurt’ het eigenlijk in de wijnwereld?

wijnetiquetteWijnetiquette

Hoe heurt het eigenlijk in de wijnwereld. Het Jort Kelder effect in menig restaurant blijft hoogst verbazingwekkend! Sommeliers of wijnkelners die als buigende pinguins om je tafel heen schuifelen, in het somberste zwart gekleed, met een smetteloos wit overhemd en glanzend gepoetste molières!

Van slaafs gedrag tot lompe arrogantie

Wijnetiquette verheven tot een uiterste vorm van beleefdheid die er op de hotelschool al ingepompt wordt! Ben je onderaan de pikorde dan ben je slaafs, sta je bovenaan als oberkelner of sommelier, dan kun je ernstige arrogante trekjes vertonen. Goddank is menig man / vrouw op de wijnvloer hier wel van gespeend.

Hittegolf

Op deze verrukkelijke regendag tijdens de hittegolf, een welkom intermezzo van hete zonovergoten dagen en broeierige, plakkerige nachten lees ik – uiteraard buiten op het terras onder de overkapping – de column “Pakkendwang” van Hilary Akers in Perswijn! In een geweldige stukje tekst beschrijft ze hoe ze als jurylid bij het Nederlands kampioenschap voor sommeliers zich verwondert over de uiterlijke vrijwel identieke verschijningsvorm van de sommeliers in wording!

Wijn  en etiquette

Ja, heel goed dat je als wijnpro in het restaurant kennis hebt van de wijnen in de toko, maar verhoog het niet zo tot een ongrijpbare kunst! Stop daarmee, word gewoon een mensenmens en breng de wijn bij de mensen in plaats van het op dat onnozele voetstuk te plaatsen! Normen en waarden zijn prijzenswaardig, maar die behoren niet automatisch tot het dragen van  zwarte strakke pak. Wijn is een agrarisch product! Van een door de mens gecultiveerde fruitstruik. Met kennis van zaken tot een heerlijk sap bereid! Punt.

Om van te genieten in je eigen huis, bij de haard, op je terras, met vrienden, familie. Om van te smullen in een restaurant, waar de wijn je met vrolijkheid en kennis van zaken ingeschonken wordt door een vrouw of man die met zichtbaar plezier jou laat delen van dat lekkers!

wijnetiquetteJinek

Bij Jinek afgelopen week schoof Stan Beurskens aan tafel. Hij vertelde op eigen wijze over de stand van zaken in de Nederlandse wijngaard en over Nederlandse wijnen. No nonsense! Gewoon een goed verhaal, geen commerciële prietpraat, geen verheven hoogdravend gedoe, maar smakelijk en wijnlustopwekkend!
Zo moet het zijn! Wijn is lekker, fijn, geeft gezelligheid, wordt mooi gemaakt, is vol, aromatisch of juist rijp en krachtig, maar het is geen aanleiding tot knipscheer gedrag of machovertoon in zwart en wit! Kennis van zaken daarentegen wordt wel zeer op prijs gesteld.

PS. ze zijn er gelukkig wel hoor, van die vrolijke mannen en vrouwen die je met plezier, zonder enige vorm van hoogdravendheid vertellen en zo je wilt adviseren over wijnen.

En nee zo ‘heurt’ het eigenlijk niet, je wijn overladen met ijsklonten, maar weet je, als jij dat lekker vindt! Doe het vooral 🙂