Wijnexpert … ja en?

Wijnexpert … ja en?

Wijnexpert

De getrainde neus, bestaat die wel? Zoals iedere ochtend tijdens mijn dagelijkse sociaal media rondje, kom ik weer mooie, briljante, interessante artikelen tegen. Soms deelbaar eenvoudig met een tweet, soms ook voor de wat langere termijn op het Smaak van Wijn Facebook geplaatst, soms zo opmerkelijk en eigenlijk nieuwsgierigheid prikkelend dat ze de moeite waard zijn om ze geblogd op te nemen in de wijnkrant.

Wijnstudie

Iedere wijnliefhebber die zich ook in wat wijnstudie heeft verdiept, weet hoe gruwelijk moeilijk het is om een wijn op zijn merites te beoordelen. Desalniettemin blijft het aromamysterie, het waarnemen van geuren een niet nader te verklaren uitdaging voor velen onder ons. Ook ik vind het leuk om aan wijnen te snuffelen. Maar, eerlijk gezegd, niet meer dan dat. Wat ik zo leuk vind, is dat de geur van wijn zo overweldigend lekker kan zijn. Neem de Zuid-Afrikaanse Lady van Lemberg bijvoorbeeld, krijg je die in je glas dan blijf je je neus er maar in steken, simpel weg omdat het zo lekker ruikt!

Structuur

Ik ben meer van de wijnstructuur. Wat kan ik met de wijn, hoe gastronomisch inzetbaar is de wijn, wat is het mondgevoel, wanneer komen de bitters, hoe hoog – hoe laag zijn de zuren. Filmend of strak? Derhalve kan ik me zeer vinden in al het studiemateriaal dat via Dr. Peter Klosse, professor in de smaakkunde, onder andere in boekvorm beschikbaar is gekomen.

Wijnen proeven, je moet als je wijncursussen volgt! En iedere aankomend ‘wijnexpert’ weet dat wijnproeven niet wijn slurpen is! Hap slik weg! Dat doe je misschien voor, maar never after  een wijncursus. Immers, die structuur hè, daar gaat het om. Daarnaast die lekkere maar zo moeilijk benoembare geuren! Het ligt vaak op het puntje van je tong. Zoals gezegd, voor sommigen een tantaluskwelling. Voor sommigen blijkbaar gesneden koek 🙂

Terugkomend op mijn ronde ‘Sociale Media’ van vanochtend, las ik het artikel “De Getrainde Neus” van Erica Renckens.

BInk-logo“Wijn- en koffie-experts beschrijven duidelijker geuren en smaken dan leken – maar alleen binnen hun eigen specialiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Nijmeegse taalwetenschappers. In het Westen hebben we maar een beperkte woordenschat voor geuren, die met training is uit te breiden. Maar zo goed als de Jahai uit Maleisië geuren beschrijven worden we nooit.” Interessant hoor! Zelf even lezen? Je vindt het artikel hier> > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Bewaren

Bewaren