Wijnfouten

Wijnfouten

We weten allemaal wel dat je wijnaroma kunt onderscheiden in drie stapjes.  Er is de afdeling primair, met als voorbeeld de geur die echt aan de druif zelf verbonden is, zoals het peperachtige van de grüner veltliner, rotundone genaamd. Dan zijn er de secundaire geuren die ontstaan tijdens het vinificatieproces, denk aan de boterachtige toon die vrijkomt tijdens de malolactische vergisting. Chardonnay is hierbij het meest herkenbare voorbeeld. Tot slot de tertiaire geuren die vrijkomen na rijping van de wijn. Stel het je voor, open haard aan, jij opgekruld op de bank en in het glas een klassieke Bordeaux van een jaar of tig.

1994 , 1996

Tja, en hoe teleurgesteld kun je zijn, als je een wijn opent die in plaats van het te verwachten bouquet (fruit, kruidigheid, vanille, leer) een gemene stomp geeft in je neus. De oorzaak van deze afwijkende odeur kan ergens in het hele vinificatieproces te vinden zijn. De druiven zijn misschien onrijp geplukt, de fermentatie is niet goed gegaan, er is teveel of te weinig zwaveldioxide toegevoegd. Maar…. de fout kan ook later ontstaan zijn. In je  eigen kelder waar de wijn opgeslagen ligt, in een vergeten hoekje en veel te oud is geworden.  Welke geuren moeten je waarschuwen dat er waarschijnlijk iets aan de hand is met de wijn die je net ingeschonken hebt?

appel

Een wijn kan super plantaardig ruiken; naar rotte appels die te lang in je fruitschaal hebben gelegen, serieus naar azijn of de geur van de bloemkool hebben. Niet vers gekookt, maar die geur die je vroeger weleens rook als je moeder de bloemkool veel te ver doorgekookt had 🙂

Voor wie bekend is met de paardenstal, echte paardenmest kan opstijgen uit jouw zo gekoesterde glas rode wijn. Tot slot, wie kent het niet? De zak van Sinterklaas. Klinkt een beetje raar als je dit zo leest. Maar die jute aardappelzakken ruiken net zo muf als een wijn die getekend is door ‘kurk’. Goed, lang verhaal in het kort. Al deze fouten geuren gaan we eens onder de loep nemen de komende tijd in de Wijnschool-Online. Daar rolt dan beslist weer een leuk cryptogrammetje uit.