Zonder wijngaardbodem geen druiven

Zonder wijngaardbodem geen druiven

WijngaardbodemWijngaardbodem

Over druivenrassen weten we nu bestaat een breed spectrum. Van Vitis Vinifera tot kruising, mutatie, interspecifiek ras en zo verder. Maar hoe het ook zij, waar de druif ook toebehoort, zonder goede wijngaardbodem komt geen enkele druivenstok verder. Ze zullen de grond in moeten voor een fatsoenlijk resultaat. Daar komt het bodemaspect om de hoek! In het minst niet onbelangrijk! Een wijnboer kan niet zomaar een druif in de grond zetten. Voor een goed resultaat zal bodem en druivenras op elkaar afgestemd moeten zijn. Wat voor bodemtypes zijn er eigenlijk? Er zijn verschillende bovenlagen te benoemen boven het harde gesteente.

Bodemsoorten

Kiezelbodem
Zandbodem
Leembodem
Kalkhoudende bodem
Kleibodem
Bodemblends

Wijngaardbodem belangen

Het belang zit hem niet alleen in de geschiktheid om bepaalde rassen te kunnen huisvesten. Dat huisvesten kan slechts dan als alle relevante aspecten aanwezig zijn. Daar heb je de waterhuishouding! Niet te weinig water, dat heeft een ongunstig effect, maar vooral niet teveel! De kraan opendraaien is nutteloos.  In Europa staat een zekere authenticiteit voorop. Irrigatie bij een brooddroge wijngaardbodem is niet zomaar toegestaan. Laat men de wijngaard vol lopen, dan wordt nooit  kwaliteit behaald. Weliswaar kan irrigatie toch zeer noodzakelijk zijn. Denk aan de babydruifjes  in de arme droge bodems van Languedoc wijngaarden. Maar dan gebeurt het doordacht. Druppelsgewijs of in kleine hoeveelheden.

Echter een teveel maakt de plant lui. De ontwikkeling van het wortelgestel diep de grond in stopt. De wortels verspreiden zich in de bovenlaag. Ranken zullen groeien, maar druiven zullen achterblijven. Het materiaal voor de wijn wordt verpest.

WijngaardbodemOpwarming van de bodem

Naast de waterhuishouding kent men de warmtehuishouding. Een simpel voorbeeld hiervan is de Zuid-Rhône met de met keien bezaaide wijngaarden van de Chateauneuf-du-pape. Warmteopslag voor de druiven. Overdag baden ze in het zonlicht en slaan ze dit op, ’s nachts als de temperatuur daalt, gaan de ‘kacheltjes’ aan en verwarmden de galets de wijnstokken op natuurlijke wijze. Met als positief resultaat een grotere suikeropbouw in de druiven.  Ook leisteen langs de Moezel en de grindbodems van de Left Bank Bordeaux doen ditzelfde werk.

Bodem en voeding

Water, warmte okay. Maar nu, hoe zit het met de voeding van de wijnstok? Het is net als bij de mens. Al deze factoren staan in relatie tot elkaar, tot de wijnstok en tot gezonde druiven. Nee, een wijnstok eet geen mineralen op uit de bodem. Met handjes in zijn wortelsysteem die de korreltjes naar boven duwen. Toch ruikt een wijn soms voor je gevoel echt naar de bodem, mineraal, vuursteenachtig. Maar hoe graag men wil beweren dat het terroir spreekt door de wijn, helaas de specialisten als bodemonderzoekers en geologen zijn hier eensgezind en duidelijk over! De bodem vertaalt zich niet bij monde van mineralen uit het gesteente – of voeding uit de bovenlaag  in aroma’s in de wijn. De studie naar de precieze herkomst van die geuren die niet fruitig, vegetaal of tertiair zijn, maar eerder ziltig, zoutig of vuursteenachtig is in volle gang. Resultaat zal niet uitblijven met de huidige onderzoeksmethodes.

In ieder geval, een goede wijnbodem is ( als het kan met een mooie hellingshoek) die, die met lage rendementen  gezonde wijndruiven kan voortbrengen. Met behulp van een goede doorlaatbare, lekker opgewarmde en vooral arme bodem! Wordt vervolgd!

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren