Wijngaarden in de kou

Wijngaarden in de kou

Coole Climate Vineyards

Over de hele wereld vind je cool climate wijngebieden. Een klimaat is koeler omdat de wijngaarden op hoogte liggen of verder van de evenaar, omdat ze gekoeld worden door koudestromen in de oceanen of omdat de temperatuursverschillen tussen dag en nacht zo groot zijn. De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Deze verplaatsen warmte van het ene gebied naar het andere. Koud water brengen ze van het noorden naar het zuiden en vice versa.

Wat doet de wind

Bij ons, in het noorden van Europa, overheerst ’s winters de zuidwestenwind, en die brengt wárme lucht van zee mee. Maar landinwaarts koelt de warme wind weer af. Daardoor zie je grote verschillen in de diverse landen, hoe verder van zee, hoe kouder de winter. En wat betekent dit voor de wijngaarden over de hele wereld heen? Welke druiven zijn geschikt, waar komen ze vandaan, zou shiraz ook in coole climate kunnen groeien? En zo ja, wat betekent dat dan voor deze druif en voor de wijnen?

De wijnroute

De Ronde door de Koude Wereld staat op punt te beginnen. De route is inmiddels bepaald. We starten dicht bij huis, in ons eigen land, vandaar uit naar België en Luxemburg en de Loire. Als we de Benelux gehad hebben gaat de aandacht uit naar Duitsland en Oostenrijk. De laatste avond is voor Engeland, Canada en Washington.

Het wordt absoluut een boeiende reis met veel facetten.

Start donderdag 17 januari RKW 01
Start donderdag 19 september RKW 02