Wijnkennis op een speelse manier /1

Wijnkennis op een speelse manier /1

De interesse voor Duitse wijnen is de laatste jaren enorm gegroeid. Waar vroeger de wijn nog afgedaan werd met termen als, zoet, plakkerig dun, zijn nu hele andere begrippen voorhanden!
Duitse wijnen zijn fris, elegant, krachtig, vol, mondvullend en verdienen absoluut een plaats in je wijnkast, wijnkelder of waar je de wijnen ook bewaard. Inzetbaar bij meerdere gastronomische momenten, maar ook verfrissend, dorstlessend op een zonnig moment in de tuin of op het terras. Duitse wijnen zijn veelzijdig!

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit bijzondere wijnland tot je kunt nemen.

Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden.
Als je slim bent, kopieer je de volgende pagina’s en plak het in een “Word” document. Dat kun je dan uitprinten en dubbelvouwen zodat aan de ene kant de vragen staan, aan de andere kant de antwoorden. Je kunt er zelfs kaartjes van maken! Succes en vooral veel plezier ermee.

VRAGEN

ANTWOORDEN

Wat kun je zeggen over de ligging van de Duitse wijngebieden?

Een vrij noordelijke ligging en daarmee een relatief koel klimaat. Maar zoals we weten is dit wel aan het veranderen.

Hoe groot is het wijngaardareaal van de Duitse wijnbouw in hectares?

Ruim 100.000 ha, om precies te zijn, volgens het Duitse Weininstitut: 100.516 ha

Wat is het grootste Anbaugebiet en wat is het kleinste?

Rheinhessen is het grootste met 26.053 ha, de Hessische Bergstrasse het kleinste: 452 ha.

Wat zijn de belangrijkste ‘wijnrivieren’ in Duitsland?

De Rijn, de Moezel met Saar en Ruwer, de Nahe, de Ahr

Wat is het huidige ‘Augusta Treverorum’ en wat hebben de Romeinen hiermee te maken?

Dat is de huidige Duitse stad Trier, een Romeinse stad aan de Moezel waar de Romeinen met wijnbouw begonnen in de eerste eeuw na Chr.