Wijnkennis speels, Baden/4

Wijnkennis speels, Baden/4

Deel 4 wijnkennis uit Baden

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit bijzondere wijnland tot je kunt nemen. Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden.

Hoe je te werk kunt gaan

Als je slim bent, kopieer je de volgende pagina’s en plak het in een “Word” document. Dat kun je dan uitprinten en dubbelvouwen zodat aan de ene kant de vragen staan, aan de andere kant de antwoorden. Je kunt er zelfs kaartjes van maken! Succes en vooral veel plezier ermee. En heb je tijd voor een reisje, dan is dit gebied, met zijn mediterrane warmte in de zomer en de herfst ook zeker een aanrader. Of even doorrijden in de winter en de ski’s mee 🙂

Baden

Het wijngebied van Baden omvat maar liefst negen gebieden. Deze verschillen onderling landschappelijk, maar ook qua klimatologische omstandigheden. De bodem is divers en je kunt zowel grind vinden als klei en vulkanisch materiaal. Ook kalksteen en mergel, löss en leem. Kortom, niet over een kam te scheren. Het warmste is het op de hellingen van de Kaiserstuhl. Wat een bijzondere naam is dat trouwens. De Kaiserstuhl dankt zijn naam waarschijnlijk aan koning Otto III, die op 22 december 994 een hofdag hield in de buurt van Sasbach. Na deze oordeelsdag werd het hele gebergte de “Koningsstoel” genoemd. Echter klopt dit wel? Je leest er alles over in het volgende artikel van Schwarzwald Aktuell.

Het wijngebied

De wijnbouw in Baden is al bijna 2000 jaar oud. Vanaf de Bodensee naar het noorden gingen er steeds meer wijnstokken aan het werk in de wijngaarden. Tegenwoordig is het wijnbouwgebied van Baden met 16.000 hectare wijngaarden het op twee na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Baden kent naast zeer goede Weingüter ook grote wijncoöperaties. De hele regio staat bekend om zijn Burgunderrassen, maar daarnaast zijn er ook andere mooie wijnen te vinden zoals de volle Silvaner.  Een specialiteit is “Badisch Rotgold”, waarin druiven grauburgunder en spätburgunder samen worden geperst tot Rosé. Pinot Noir wordt steeds vaker op barriques gerijpt. Alle wijnen uit Baden hebben gemeen dat ze zeer stevig zijn en ideaal passen bij de uitstekende regionale keuken. Lekker! En wij gaan binnenkort hier weer heen. Wijnen voor de Ronde door Duitsland halen.

Hoe kun je Baden geografisch omschrijven

Uitgestrekt van Badisches Frankenland tot aan de Bodensee.

Waar vind je de meeste wijnbouwactiviteit?

Langs de Rijn tussen Baden-Baden en Freiburg.

Wat is de gunstige bijdrage van het Zwarte woud voor de wijnbouw?

Dit woud beschut de wijngaarden voor de wind uit het oosten.

Welk gebied vormt in het westen een buffer tegen regen en vochtige lucht

De Vogezen. Deze liggen aan de overkant van de rivier ten westen van de Elzas.

Wat kun je als typische ‘Badense’ druivenrassen bestempelen?

De burgundersoorten, dus de pinot noir, pinot gris en blanc. Maar ook de auxerrois en silvaner.