Wijnkennis speels, de Ahrvallei/5

Wijnkennis speels, de Ahrvallei/5

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit fijne wijnland tot je kunt nemen. Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden.

Hoe je te werk kunt gaan

Als je slim bent, kopieer je de volgende pagina’s en plak het in een “Word” document. Dat kun je dan uitprinten en dubbelvouwen zodat aan de ene kant de vragen staan, aan de andere kant de antwoorden. Je kunt er zelfs kaartjes van maken! Succes en vooral veel plezier ermee. En heb je tijd voor een reisje, dan is dit gebied, met zijn mediterrane warmte in de zomer en de herfst ook zeker een aanrader. De Ahrvallei is prachtig. En er is van alles te ondernemen!

Wijnbouw

Wijnbouw vindt plaats in vrijwel het hele Ahrtal. Langs de Ahr op de steile hellingen, maar ook langs de oevers van de rivier. Tegen je gevoel in misschien, vind je hier maar liefst heel veel blauwe druiven. Spät- en Frühburgunder gaan hierbij hand in hand voorop. Met het grootste aandeel van de blauwe rassen. …. ha groot is het Ahrse wijngaardschouwspel. Het op een na kleinste wijnbouwgebied van Duitsland. Sinds de 9de eeuw vindt het wijngaardwerk plaats, maar pas na de Napoleontische tijd hebben de burgunderrassen de Ahr overmeesterd.

Reistip

Een reis naar het Ahrtal is zo gepland, zo geregeld. Natuurlijk kun je als je daar bent je beperken tot bezoeken aan de grootsten onder de wijnmakers  Meyer-Näkel, Adeneuer, de gebroeders Förster of Jean Stodden in Rech.  Makkelijk zat, maar ja, dat doet iedereen al. Hoe leuk is het niet om zelf de Ahrwinzer te ontdekken en op onderzoek uit te gaan. Even niet als het schaapje achter de kudde aan, maar als individu je eigen plan trekken. Het zit niet in de meeste mensen, maar echt, het maakt het leven zoveel spannender.

Wijnkennis

Hoe groot is de Ahrvallei naar oppervlakte wijngaarden gemeten?

Momenteel 561 ha

Hoeveel hectares nemen de blauwe druiven in beslag?

een totaal van 462 ha.

Welke blauwe druiven kun je in de Ahrvallei tegenkomen in de wijngaard?

Spätburgunder, frühburgunder, dornfelder, portugieser en de regent

Hoe wordt de Frühburgunder in het Ahrtal ook wel genoemd?

Augusttraube, augustklevner

Spätburgunder dankt zijn naam aan de rijpingsfase. Wanneer is dat?

Vroeg, in tegenstelling tot wat je zou denken. Maar het “spät” slaat op het feit dat hij van de “Burgunders” de laatste is in rijping.