Wijnkennis speels, de Moezel/6

Wijnkennis speels, de Moezel/6

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit fijne wijnland tot je kunt nemen. Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden. Dit keer het Anbaugebiet Mosel! Meer weten? Volg gezellig de Ronde van Duitsland. Deze start in september.

De Moezel

Een behoorlijk extreem wijngebied. Op de steilste wijngaarden van Europa, in het oudste wijngebied van Duitsland, groeien rieslingdruiven voor wijnen van topkwaliteit met een verbazingwekkende elegantie en mineraliteit op prehistorische leisteen. Op zijn weg van de Luxemburgse grens naar Koblenz, doorklieft de Moezel ongeveer 250 kilometer van de vallei. De wijngaarden van het wijnbouwgebied Moezel liggen aan weerszijden van deze rivierbedding en in de benedenloop van de zijrivieren Saar en Ruwer. Toen ze miljoenen jaren geleden diep in de donkere sedimenten van het Rijnlandse leisteengebergte groeven, creëerden de rivieren de geologische en klimatologische omstandigheden voor het bijzondere en onmiskenbare karakter van de Moezelwijnen. Het beschermde microklimaat van de rivierdalen maakt het gebied tot een van de warmste streken van Duitsland. De prehistorische lagen leisteen vormen de hoeksteen voor de kenmerkende minerale Rieslings in de regio.

De Moezelregio is het oudste wijngebied van Duitsland en een van de klassieke Europese wijnbouwgebieden. De steile hellingen van de rivierdalen zijn dicht beplant met wijnstokken. Ze karakteriseren het gebied als bijna geen ander wijnlandschap ter wereld. De Moezel en haar zijrivieren Saar en Ruwer stromen door een traditioneel gecultiveerd land waar de Kelten en Romeinen 2000 jaar geleden wijnstokken plantten en wijn produceerden.

Hoe je te werk kunt gaan

Succes met leren! Als je slim bent, kopieer je de volgende pagina’s en plak je het in een “Word” document. Dat kun je dan uitprinten en dubbelvouwen zodat aan de ene kant de vragen staan, aan de andere kant de antwoorden. Je kunt er zelfs kaartjes van maken! Succes en vooral veel plezier ermee. En heb je tijd voor een reisje, dan is dit gebied, met zijn supersteile wijngaarden absoluut prachtig. En ook hier van alles te ondernemen! Bijvoorbeeld in Trier 🙂

Bodemformatie

400 miljoen jaar geleden, in een ver hoofdstuk in de geschiedenis van de aarde, het Devoon, was er een oeroceaan die wemelde van roofzuchtige aquariumvissen in wat nu het Moezelgebied is. Daarin vormden zich dikke lagen sediment, die een hoogte van enkele kilometers bereikten.  Toen de primaire continenten Gondwana en Laurussia met elkaar in botsing kwamen, werden de fundamenten van de huidige bodemformaties gecreëerd. De oeroceaan werd samengedrukt tussen de continentale platen, de zeebodem werd samengedrukt onder enorme druk en hoge temperaturen. De sedimenten veranderden in leisteen, die zich uiteindelijk ontvouwde tot een bergketen. Zo ontstond het Rijnlandse Leisteengebergte, dat toen nog deel uitmaakte van een bergketen die de halve aarde omspant.  15 miljoen jaar geleden begon de oude Moezel vorm te geven aan het landschap. Naarmate het leisteengebergte steeg, werd de oorspronkelijk brede en rechte rivierbedding dieper en bochtiger. De unieke, sterk meanderende rivierloop die ontstond had een blijvende impact op het landschap.  De zuidelijke hellingen bieden een leefgebied voor zeldzame dieren en planten. De Apollo-vlinder en de groene hagedis voelen zich er bijvoorbeeld goed bij. De overvloedige zonneschijn schept hier ideale omstandigheden voor de teelt van wijnstokken.

Hoe lang is de rivier de Moezel vanaf de grens met Luxemburg?

Ongeveer 250 kilometer

Langs welke rivieren liggen de wijngaarden van het Anbaugebiet Mosel?

Langs de benedenloop van de Saar en Ruwer en de beide oevers van de Moezel

Wat vormt de hoeksteen voor de kenmerkende minerale Rieslings in de regio?

De prehistorische uitgeslepen lagen leisteen.

Wie gebruikten als eerste de zuidelijke hellingen van de rivierdalen?

De Romeinse kolonisten zo’n 2000 jaar geleden.

Wat maakt het Moezelgebied tot een wijnlandschap als geen ander?

De steile hellingen van de rivierdalen, dichtbegroeid met wijnstokken en de onmiskenbare leisteenbodem.

Worden deze oude hellingen nog wel gebruikt?

De jonge generatie wijnmakers maken nu wijnen van wereldklasse op deze oude steile hellingen!

Hoeveel wijnboeren bewerken hier de wijngaarden?

Zo’n 2800 helden beklimmen dagelijks de steile hellingen om de beste druiven voor hun kwaliteitswijnen te kunnen oogsten.

Hoeveel hectare wijngaard bevat het Moezelgebied?

8680 hectare langs de Moezel, de Saar en de Ruwer, Sauer en Lieser. Dit is 98% in Rheinland-Pfalz

Hoeveel wijnstokken schat men dat er staan?

± 60 miljoen wijnstokken worden gecultiveerd door zo’n 2850 wijnhuizen.

Wanneer beschouwt men een helling als steil?

Bij een hellingsgraad van meer dan 30%