Wijnkennis speels, de Moezel/6

Wijnkennis speels, de Moezel/6

In welke subregio’s is het Moezelgebied verdeeld?

In zes gebieden:
Kasteel Cochem (Terrassenmosel van Koblenz tot Zell),
Bernkastel (Middelmoezel van Briedel tot Trier),
Saar,
Ruwer,
Obermosel (Moezel van Trier tot aan de grens van de federale deelstaten Rijnland-Palts en Saarland)
Moseltor (Moezelgebied in het Saarland tot aan de Duits-Franse grens).

Welke druivenrassen vinden we nog meer behalve riesling?

91 % is wit, hiervan is 62% riesling. Daarnaast zijn müller-thurgau, weißer burgunder en spätburgunder evenals de Moezelspecialiteit elbling belangrijke druivenrassen in de regio.

Welke wijn past goed bij hartige gerechten zoals foie gras of wild?

Edelzoete wijnen met  exotische fruitaroma’s zijn de ideale begeleiding bij aromatische kazen en desserts. Vooral na een paar jaar flesrijping harmoniëren zoete Moezel Rieslings perfect met hartige gerechten zoals foie gras of wild.

Hoe is de müller-thurgau ontstaan? Hoeveel ha vinden we langs de Moezel?

Het is een kruising tussen riesling X madeleine royale ; 851 ha ( 9,8% van het wijngaardareaal)

Hoeveel weißburgunder staat er in de wijngaard?

Dat is 4,2% /361 ha. De wijnen die deze mutatie van pinot noir produceert zijn soepel, elegant en krachtig.  De grauburgunder (2,4%, 211 ha).

Wat kun je zeggen van wijnen van de elbling druif?

Elbling-wijnen zijn pittig, fris en ongecompliceerd en passen uitstekend bij visgerechten en zeevruchten.

Wat is de bijzonderheid van dit ras?

Dat er zowel witte als rode elbling-druiven aan een stok te vinden zijn – het resultaat van een mutatie.  (478 ha = 5,5%)

Wat kun je nog meer doen met de elblng druif?

Tegenwoordig wordt de rode elbling vaak apart geoogst en gevinifieerd tot een rosékleurige wijn of mousserende wijn. In termen van wijnwetgeving wordt de rode elbling echter als een witte wijn beschouwd.

De spätburgunder, hoe is deze vertegenwoordigd in het Moezelgebied?

Deze heeft  4,7 procent van het wijnbouwareaal, wat neer komt op 410 hectare. De druiven resulteren in fruitige, elegante en complexe rode wijnen. Sinds het einde van de jaren tachtig hebben veel wijnmakers de oude rode wijntraditie van de Moezel nieuw leven ingeblazen. Interessante Spätburgunders komen van de kalksteenbodems van de Boven-Moezel en op leisteen, die ook in barriques wordt gerijpt. Ze passen heel goed bij aromatische en hartige gerechten zoals rundvlees of wild.

Welke blauwe druif wordt hier ook verbouwd?

De dornfelder die goed is voor 3,1 procent van de wijngaard / 269 hectare.  Deze relatief jonge kruising tussen Helfensteiner en Heroldrebe heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk druivenras in Duitsland. Het resulteert in sterke, tanninerijke wijn met een intense zwartrode kleur

Welke druivenrassen kom je nog meer tegen?

Grauburgunder, auxerrois, chardonnay, kerner, bacchus, sauvignon blanc, gewürztraminer, schwarzriesling, frühburgunder, regent sowie viele weitere Rebsorten bis hin zu cabernet sauvignon, merlot und syrah 🙂