Wijnkennis speels, de Nahe/3

Wijnkennis speels, de Nahe/3

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit bijzondere wijnland tot je kunt nemen. Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden.

Deel 3 is de Nahe!

Als je slim bent, kopieer je de volgende pagina’s en plak het in een “Word” document. Dat kun je dan uitprinten en dubbelvouwen zodat aan de ene kant de vragen staan, aan de andere kant de antwoorden. Je kunt er zelfs kaartjes van maken! Succes en vooral veel plezier ermee.
En heb je tijd voor een reisje, dan is dit gebied, met zijn mediterrane warmte in de zomer en de herfst ook zeker een aanrader. Je kunt overal uitstekend overnachten!

Bad Kreuznach is een reis waard met zijn bruggenhuizen en talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals de heidense muur van het Romeinse fort of de vloermozaïeken in de Romeinse hal.

Waar is het wijngebied Nahe naar vernoemd?

Naar een zijriviertje van de Rijn.

Waar is het kerngebied van de wijngaarden?

Rond Bad Kreuznach op de oevers van de rivier.

Welke bodemsoorten komen we hier tegen?

Gevarieerde bodem, vulkanisch, leisteen, porfierkwarts, zandsteen, löss en leem.

Wat is porfierkwarts eigenlijk?

Gesteente van vulkanische herkomst. De kwartsporfieren onder onze zwerfstenen, ontstonden uit afzettingen van pyroklastische stromen (gloedwolken).

Welke topwijngaarden (Grosse Lage) liggen in Schlossböckelheim?

De Felsenberg, Kupfergrube,