Wijnkennis speels, Franken/7

Wijnkennis speels, Franken/7

Zoals met alles, als je ergens in gelooft, wil je er ook meer van weten. Meer wijnkennis maakt je wijnplezier nog groter. Daarom heb ik dit vragenspel voor wijncursisten gemaakt, maar ook voor wijnliefhebbers waarmee je snel meer kennis over dit fijne wijnland tot je kunt nemen. Het werkt als volgt, Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden, deze worden Anbaugebiet genoemd. Deze 13 komen allemaal voorbij, maar op een bijzondere manier. Namelijk als een vraag-antwoord spelletje. Leer je voor het wijnbrevet? Doe je de vinologen-opleiding? Wel veel succes dan met de volgende leerstof over wijnland Duitsland. Het eerste deel (40 vragen) behandelt Duitsland in zijn algemeenheid tot wijn, de volgende 13 delen zijn gericht op de wijngebieden. Dit keer het Anbaugebiet Franken! Meer weten? Volg gezellig de Ronde van Duitsland. In september is de eerstvolgende start, maar die zit vol. De volgende Ronde van Duitsland start in maart 2022. Wow, dat klinkt ver weg! Maar mind you, de pepernoten liggen al weer in de supermarkt! En ik denk dat er binnenkort wel een degelijk artikel in Perswijn over Franken zal verschijnen 🙂

Franken

Kasteel Aschaffenburg


Wijngebied met een bijzonder lange wijntraditie. Dit deel van Duitsland ligt tussen Bamberg en Aschaffenburg, waar het goed bewaarde kasteel Johannisburg ligt. Rood zandsteen dat glanst in het zonlicht. Het is het centrum van de stad. Een stad die zeer de moeite waard is te bezoeken. De meeste wijngaarden liggen langs de rivier de Main.

Steigerwald

Midden in Franken ligt het beroemde Steigerwald. Vol wijngaarden en bossen. Maar wat misschien niet zo bekend is. Dat is in het oosten van het woud: het territorium van de karper!
Goethe, wie kent hem niet? Johan Wolfgang schijnt aan het begin van de 19e eeuw, zijn vrouw geschreven te hebben hem nog een paar Würzburgers te sturen. “Geen enkele wijn zal me goed smaken, en ik erger me als mijn gebruikelijke favoriete wijn op is.” Maar let op! Niet alle Frankische wijnen zullen zo maar bij iedereen in de smaak vallen. Ze kunnen heel droog zijn. “Fränkischtrocken” zegt men. Toch, als je eens een fijne Müller Thurgau, of een sappige volle Silvaner hebt geproefd dan ben je verkocht! Silvaner en Franken, een eentweetje.

Domina

Rode druiven kom je niet veel tegen. Een beetje spätburgunder,  of wat schwarzriesling (de bourgondische pinot meunier). Wel is er wat riesling, kerner en bacchus te vinden in de 6100 ha grote wijngaard. Bacchus komt zelfs op derde plaats, na de müller thurgau. Deze laatste was ooit de meest verbouwde druiven van Franken, maar is ingehaald door de silvaner! Wat overigens nog op veel sites en zelfs boeken verkeerd vermeld staat.

Nog een bijzonderheid: de rode druif domina. Dit is een kruising tussen portugieser en spätburgunder. In heel Duitsland bijna nergens te vinden, behalve in Franken waar ze zo’n 300 ha voor haar rekening neemt. Ik heb het zelf nog niet geproefd. Dat komt de volgende keer als Marcel en ik hier weer zijn. Oh, de naam komt uit het Latijn. Domina is de meesteres van het huis. Nog meer over rode wijn in dit deel van Duitsland te weten komen:

Het rode hart van Franken

Het gebied tussen Grosswallstadt en Bürgstadt is ook zeer de moeite waard. Hier klopt het rode hart van Franken. Want op de toplocaties Schlossberg in Klingenberg am Main en Centrgrafenberg in Bürgstadt groeit vooral spätburgunder en de zeldzame frühburgunder. Paul en zijn zoon Sebastinan Fürst van wijnmakerij Rudolf Fürst in Bürgstadt, waar rode wijnen  tot de beste van Duitsland behoren, worden beschouwd als topproducenten van beide variëteiten. Tussen Erlenbach, Klingelberg en Grossheubach loopt sinds 1990 trouwens een 55 kilometer lange Rotwein-wanderweg!.

Lekker eten en Weingüter bezoeken

Würzburg

In Würzburg kun je uitstekend terecht bij “Reisers am Stein”! En heb je even tijd? Er is hier zelfs een hooggewaardeerde kookschool bij! ALs je in Würzburg bent, kun je bovendien Weigut Reiss een bezoekje brengen. Martina Reiss neemt je graag mee naar de beroemde wijnberg de “Würzburger Stein’. Naast gids is Frau Reiss bovendien wijndocente en samen met haar man verantwoordelijk voor het Weingut dat zij van hun ouders overnamen. Boven de wijngaarden van Bullenheim vind je “Weinparadisscheune”. Een magnifiek plekje met een fenomenaal uitzicht. Dan de Weinstube “Stollburg” in Oberschwarzach. Heerlijk plekje met gelegenheid tot mooie wandelingen, bijvoorbeeld naar de Stollburg ruïne. Nou nog eentje dan: in de “Bocksbeutelstrasse in Eschendorf vind je Weingut Rainer Sauer. Zij maken heel veel Silvaner! Maar liefst meer dan de helft van hun wijngaardbezit in het dal (14 ha )is bewoond door de silvaner. Ook Gerhard Eichelmann benoemde dit huis al vele malen. In 2019 “Die Auszeichnung für die beste edelsüße Kollektion des Jahres geht in diesem Jahr an das Weingut Horst Sauer in Escherndorf in Franken. “Jahr für Jahr begeistert Horst Sauer mit seinen edelsüßen Weinen, die Weine des Jahrgangs 2017 aber gehören zu den absoluten Glanzlichtern in Horst Sauers Karriere”, lobt Gerhard Eichelmann in seiner Laudatio.

Vragen

Okay, tijd voor wat kennisvragen! Zo leer je makkelijk voor een examen of gewoon voor je plezier! En wil je meer weten van wijnland Duitsland, welkom bij de volgende ronde van Duitsland in Studio SmaakvanWijn. Of gewoon een andere activiteit!

Wat is de belangrijkste druif in Franken

De silvaner

Hoe wordt de slivaner in Zwitserland genoemd?

Johannisberg, bijvoorbeeld die uit Valais

Hoe groot is het wijngaardareaal in Franken ongeveer?

Iets meer dan 6000 ha groot.

Welke rode druiven worden er in Franke verbouwd?

Spätburgunder, frühburgunder en domina

Welke wit druivenras bezit hier de derde plaats?

Dat is de bacchus met zo’n 750 ha.