Wijnkleuren, wijnproever ze zeggen je wat!

Wijnkleuren, wijnproever ze zeggen je wat!

Bij Studio Smaak van Wijn krijgen we bij de opening van de zaak twee boekjes om onze wijnproefnotities van alle wijnen in op te schrijven. Wijnkleuren, smaken en aroms’s. De bedoeling van de beide gevers is, onafhankelijk van elkaar, dat er een boekje zal ontstaan dat voor de klanten – gasten – cursisten ter inzage ligt, waar wij onze bevindingen in genoteerd hebben.

wijnproevenWijnproefnotities

Onze proefnotities dus van de wijnen uit de wijnkast! Wel, het is niet gelukt! De boekjes zijn weliswaar inmiddels beduimeld en vol geschreven, maar ter inzage voor de gasten – onze klanten, dat is niet zinvol gebleken. Voor ons zelf is deze schat aan impressies, meningen, kantlijnkrabbels zeer waardevol!

Zo’n boekje is natuurlijk niet alleen voor ons van belang! Iedere wijn-liefhebbende proever zou baat hebben bij zo’n klein boekje in je tas, in de binnenzak van je colbert. Een verzamelpunt voor al je wijnnotities met kort de datum en de locatie erbij!

Wijnen proeven

Hoe we proeven? Wel zoveel mogelijk volgens dezelfde uitgangspunten, maar ook wel lekker wollig omschreven hoor! Dat moet kunnen. Het is hier geen fabriek. In de Studio hebben we het gemak dat we altijd hetzelfde glaswerk gebruiken. Geen INAO glas overigens. Hoewel we deze wel in het zwart verkopen! Geen wijnkleuren te zien! Soms is blind proeven hartstikke leuk op zijn tijd. Vandaag iets over de kleur van de wijn!

Ons glaswerk is van kristal, waarbij we verschillende modellen gebruiken, refererend aan de druivenrassen. Mooi dunne glazen met een lange steel. Ook de bubbels proeven we hier uit. We gebruiken geen flutes, maar glazen met een iets grotere kelk die van boven taps toeloopt.

IMG_0953Niet te veel, ook niet te weinig in het glas schenken, dat is de kunst. Te veel is zonde van de wijn die we niet opdrinken, maar na het proeven weggooien. Te weinig is onhandig proeven. Over dat weinig en dat ‘zonde….’ Nee, dat is niet perse calvinistisch. Ook een teveel van een vatmonster, dus als je de wijn uit het vat mag proeven, bij de wijnmaker in zijn kelder, wordt na het proeven teruggegooid in het vat! Geloof je het niet? Toch is het echt waar.

Maar enfin, terug naar het proeven uit onze kristallen glazen. Niet overvol – niet krenterig! We nemen het glas bij de steel. Geen handverwarming nodig voor een wijn die goed op temperatuur geschonken wordt.
Eerst maar eens kijken hoe de wijn fonkelt (of niet) in het glas. Hoe helder is de wijn of niet? Heeft de wijn een smalle of een wat bredere waterrand als je het glas iets schuin van je af houdt? Dat kan weer iets over de leeftijd zeggen. Hangt de wijn in het glas? Zien we dikke tranen of oogt de wijn dun, meer als water?

Wijnkleuren

Wat is de kleur? Wijnkleuren zeggen  veel. Een doffe wijn is misschien verkeerd bewaard, heeft aan zuurstof blootgestaan – teveel lucht door de kurk. Een zweem van bruin kan de ouderdom benadrukken, hoewel dat ook weer gevaarlijk is! Een bruine gloed ontstaat namelijk ook bij verfijnde rode wijnen. Rijping op eiken vaten gedurende lange tijd zorgt ook voor verkleuring. Dan is er niets mis met de wijn! In tegendeel.

Is de wijn wel helder? Troebele wijn kan meerdere oorzaken hebben. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn! De wijn kan voor botteling bijvoorbeeld bewust niet gefilterd zijn. Hiermee voorkomt men dat de aroma’s uit de wijn gefilterd worden! De wijn kan verkeerd ‘vervoerd’ zijn waardoor het depot bij wijze van spreke door de fles geslagen is. Verkeerd gedecanteerd zijn …..

rodewijnkleuren wittewijnkleurenZowel bij wit als bij rood letten we op de kleur, we interpreteren deze, maar waken ons wel te snel conclusies te trekken! Oef, niet makkelijk hoor! Want een Duitse Spätburgunder kan zomaar een zweempje bruin in het glas vertonen, maar toch nog jong en fris zijn!

Wij kijken naar bleke, lichtgele, gele, goudgele en donkergele wijnen en beschrijven wat we zien. Lekker schrijven, betrek je hele vocabulaire erbij! Dat mag hoor, je wordt er sterker van! Wijnkleurenbron: Winefolly.com

Paarsrood, purple, donkerrood, lichtrood, doorschijnend rood, kersenrood en bordeauxrood. Maar ook fluweelrood en rood met een bruine gloed, of een bruinverkleuring! Geen één van deze kleuren is fout, of goed, het hangt helemaal af van de druif, het type wijn, de leeftijd, de methode waar mee de wijn is gemaakt en ga zo maar door!

Okay, ga je er voor? Je zult merken, je toenemende kennis, vereenvoudigt het wijnproeven! Dat moge duidelijk zijn.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/

 

 

Bewaren