Wijnreis Duitsland deel 1

Wijnreis Duitsland deel 1

Het wijngebied rond de Moezel

Het voorjaar schuift misschien wel heel langzaam naar binnen op dit moment, maar je voelt het toch in de lucht hangen! Een nieuwe tijdperk breekt aan, met vaccinatie, maar zonder corona! Wat een feest! Marcel en ik plannen al voorzichtig reisjes naar Duitsland. Immers de wijnwinkel is bijna weer open. Bernhard heeft zijn verrukkelijke wijnen voor ons klaar staan. Dat is Rheinhessen. Maar we gaan ook weer naar de Moezel, de Rheingau en naar Baden en de Ahr. De hoekstenen van ons bouwwerk “Duitse wijnen”.

Moezel

Net voor de eerste corona-uitbraak reden we hier nog rond. Over de bochtige weg langs een alsmaar draaiende rivier. De Moezel met zijn monding bij Koblenz, ontspringt in de Vogezen, op een hoogte van 735 meter en stroomt via Luxemburg naar het noorden van Duitsland. Op zijn gemakje bocht naar bocht nemend, naar grote broer de Rijn. Hoe dichter hij bij de uitmondingsplaats komt, hoe heftiger de bochten worden. Best apart om te zien, zeker als je dat vergelijkt met de Maas bijvoorbeeld die vrij recht toe recht naar ons toekomt. Ja ja, ook wel met bochten natuurlijk maar het zigzag effect van de Terrassenmosel ontbreekt. Voorbij het bekende Schengen stroomt de rivier vastberaden naar Duitsland. Eerst door het gebied Obermosel, dat net over de grens ligt tot aan de punt waar de Saar zijn water uitstort in de Moezel bij het plaatsje Konz. De volgende rivier die zijn water in de Moezel loost is de Duitse Ruwer, met zijn eindstation net boven Trier.

De Obermosel

Het gebied ligt het verst van Koblenz af. Eigenlijk ook het verst van riesling wijngaarden. Ja, echt. Hier wordt veel weissburgunder verbouwd net als grauburgunder en ook de elbling teelt hier welig op de kalkbodem in wijngebied van de Obermosel. Weiss- en grauburgunder weet iedereen vast wel te plaatsen, immers de Duitse vertaling voor pinot gris en pinot blanc. Maar Elbling wijnen? Weleens geproefd? Dat is dan bijzonder. Van de totale aanbouw witte druivenrassen in Duitsland, is er slecht een half procentje dat zich elbling kan noemen. In de Obermosel is dit relatief gezien anders, want hier is de aanplant aanzienlijk.

Elbling

De druif kwam in de oudheid al voor. Het is een wit druivenras dat in de middeleeuwen de bodem bedekte van gebieden die nu tot Duitsland en Luxemburg behoren. De druif schittert momenteel bijna alleen nog in de Moezelvallei, waar hij, eerlijk is eerlijk, redelijk zure, magere wijn produceert die vaak wordt verwerkt tot sekt. Hij heeft een dunne schil en is gevoelig voor schimmelaanvallen.
De meest aangeplante druif in het hele Anbaugebiet van de Moezel is de riesling maar de groei van weiss- en grauburgunder rukt steeds verder op! Het elbling ras vind je op die plaatsen waar riesling moeite heeft om te rijpen. Door de behoorlijke hoge zuurgraad en weinig alcohol, is het geschikt voor mousserende wijn. Er is naast de witte geschilde, ook nog een bijzonder mutatie te vinden, de “roter elbling” welke wordt beschouwd als een witte variëteit.
Als laatste weetje over de elbling druif: je komt hem ook tegen in Saale Unstrut en in Sachsen. Voornamelijk voor de mousserende wijn! Dus ben je met de auto op weg naar Berlijn, maak dan even een uitstapje naar het noorden 🙂 Landesweingut Kloster Pforta maakt een mooi Elblingsekt.

Duitsland

Wordt vervolgd, langs de loop van de rivier 🙂