Wijnlokaal in de Haarlemmerstraat

Wijnlokaal in de Haarlemmerstraat

stuyvesantWijnlokaal in het Amsterdamse

Overal in boten gevaren, op de Oceaan bij Kaapstad, onder de Niagara watervallen door, over  de ‘Canales de la bella Venecia‘ en op de Loosdrechtse plassen maar nog nooit met een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten! Wat is dat leuk zeg, om Amsterdam eens vanaf het water te bekijken. Jaren geleden leerde ik me goed staande te houden in het Amsterdamse door veelvuldig door de straatjes en over de grachten te fietsen. Met vriendin Yt. Zij kon met haar ogen dicht haar weg in Amsterdam nog wel vinden. Ze leerde me de binnendoorweggetjes, de slimme straatjes en de echte Amsterdamse sfeer kennen. Een wijnlokaal in de Haarlemmerstraat was er nog destijds niet. Maar dat is er nu wel!

Wijnlokaal Wijnlokaal-StuyvesantStuyvesant

Na de rondvaart gingen Marcel en ik zondag op zoek in de Haarlemmerstraat naar het gebouw van de West-Indische Compagnie. De West-Indische Compagnie (WIC) werd in 1621 opgericht om handel te drijven in het gebied ten westen van Kaap de Goede Hoop. Een lookalike van de VOC.  De compagnie verdween uiteindelijk, het Compagniehuis is uit de as herrezen en is nu een gemeente monument. Met sinds kort aan de voorzijde, ingang Haarlemmerstraat het wijnlokaal Stuyvesant.

Het wijnlokaal knipoogt door de glazen pui en lokt je letterlijk nieuwsgierig naar binnen! Want wat bevindt zich toch achter die enorme voorpui. Wel, een breed opgezet ruim wijnlokaal! Met een wijnbar prominent in het midden! Daar kun je goed plaats nemen maar het is ook heerlijk zitten aan de hoge tafels die uitkijken op het binnenhof. Je hebt er meteen een prima plek om ‘aapjes te kijken’ en zo ontdekten wij dat ook de showbizz, we zullen geen namen noemen, deze nieuwe hotspot al weer ontdekt en omarmd heeft.

img_9045We genoten van een wineflight waarbij de Blanquette de Limoux als starter mondstrelend was! Prachtig bubbel toch, deze Limoux. Er volgde meer, waaronder een rijpe, volle Pinot Blanc uit magnum geschonken die ons zeer bekoorde. Daarbij een lekkere borrelplank. Kaasjes, chorizo, ham, olijven. Zalig snacken hoor, daarbij Stuyvesant.  Oh ja, als je dan ook zo’n wineflight kiest, vraag dan naar Merijn. Hij legt het meesterlijk uit! Ook als je geen verstand van wijn hebt! In november gaan wij weer terug! Dan is de winterkaart in gegaan. Open haard en primitivo in het wijnlokaal! Eindeloos!

img_9051

Bewaren

Bewaren

Bewaren