Wijnopleidingen hartje Nederland

Wijnopleidingen hartje Nederland

Wijnopleidingen, kom jij erbij ?

Wijnopleidingen, ja misschien denk je daar weleens over. Maar misschien staat je hoofd er op dit moment nog helemaal niet naar! Ze zeggen immers dat het zomer is 🙂
Maar ondanks dat, of desondanks het feit dat we nog maar weinig gezomerd hebben, kriebelt het om je eens verder in de wijnwereld te storten. Je staat klaar om te jumpen, maar ja, wat moet je kiezen?

wijnopleidingenMisschien goed om wat dieper in te gaan op de SDEN wijnopleidingen die je in Nederland kunt volgen! Waar start je? En waar is het eindpunt eventueel?

Stel, je bent een liefhebber. In de goede zin van het woord uiteraard. Je snuffelt graag in wijnrekken, je hebt als eerste de wijnkaart te pakken in het restaurant en je kan het niet laten je neus in elk glas te verstoppen. Maar echt benul heb je niet. Het ontbreekt aan gedegen kennis. Je bestudeert de bodem van de wijngaard echt nog niet en de relatie tussen zon en zuren ligt nog ver buiten je bereik. Wat is dan de wijnroute die je kunt volgen.
Je kunt eens een avondje de wijnworkshop Proef pakken! Ook wel bij ons ‘De Ontdekking’ genoemd. Verjaardagscadeautje misschien? Of …. Sinterklaastip?

Koken en wijn

Het proeft naar meer! Je weet het zeker, jij wilt verder met wijn ontdekken. Je staat aan het begin van een voor jou hele nieuwe, misschien wat merkwaardige maar zeer boeiende wereld die altijd in beweging is. Nu kun je kiezen, twee avonden en dan het wijnvignet in de zak. Wellicht in een combinatie met het wijswijnspijsvignet. Dan heb je de sprong gemaakt en heb je een zekere kennis van wijn en gerecht. Helemaal niet zo gek.  Ook erg leuk om met een stel vrienden te doen natuurlijk. Je kookclub bijvoorbeeld.

Wijnopleidingen-SoestWijnroute wijnstudie

Als het blijft sudderen en borrelen, aan je blijft trekken na dit aanvangsniveau, kun je de volgende move maken.  Op naar de wijnoorkonde. Oftewel op voor – tegenwoordig – het SDEN-2 examen, daarna  verder met wijn  door in te stappen in de cursus voor het wijnbrevet – SDEN-3! Diverse opleiders in Nederland geven deze opleiding. Van Limburg tot en met Groningen. Een groeiende business, want het is duidelijk, anno 2016 is er een enorme vraag naar wijnkennis.
Soms uit het oogpunt van het werk, soms omdat men koken en wijn een fantastische combinatie vinden, soms omdat iemand heel graag nog beter weten wil leren proeven. Soms omdat wijn simpelweg een grote plaats in het leven is gaan innemen. Dit wijnbrevet brengt je een gedegen kennis over de hele wijnwereld en gaat de diepte in waar je bij SDEN-2 aan de oppervlakte bent blijven steken!

Wijnacademie

SDEN-3, of te wel de wijnopleiding voor het zogenaamde wijnbrevet is tevens het voorportaal voor de opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie in Maarn. SDEN-4. Het is dus een noodzakelijke ‘hobbel’ die je moet nemen, als je zover wilt gaan dat je jezelf registervinoloog van de Wijnacademie kunt noemen. Sinds 1974 kun je aan de wijnacademie de hoogste Nederlandse wijnopleidingen volgen. Veel gevraagd in de wijnhandel en in de horeca. De start is ieder jaar in september.

Maar alleen dus die drempel over via het wijnbrevet 🙂 Heb je dat in je zak, dan is het zaak veel te proeven, veel te lezen, veel proefgroepen, masterclasses en wijnworkshops te bezoeken, zodat je de overgang naar de Wijnacademie zo smooth mogelijk kunt laten verlopen. Want serieus, die stap is echt pittig. Een tussenjaar is helemaal niet zo gek.

Wijnopleidingen in Soest

In De Eerste Soester Wijnschool in Soest kunnen de verschillende wijnopleidingen voor SDEN gevolgd worden.

Wijnvignet start op 13 september, twee avonden.
Wijnoorkonde start op 8 september, vijf avonden.
Wijnbrevet start op 5 september, negen avonden.
Wijnspijsvignet start op 7 oktober, twee avonden.

Wijnproefgroep

Mocht je geen aspiraties hebben om daarna door te gaan, kun je je altijd aansluiten bij een van de wijnproefgroepen van Studio Smaak van Wijn Soest natuurlijk!
wijnopleidingen Soest

Bewaren