Wijnproefkunde, het nascholingstraject

Wijnproefkunde, het nascholingstraject

Wijn inspireert

Wijnproefkunde is een vak! Maar je kunt het leren. Wijn is spannend, mits je de moeite neemt om het verhaal achter de wijn te leren kennen. Zelf kwam ik ruim 35 jaar geleden in aanraking met dit bijzondere fruitteeltproduct. Geënthousiasmeerd en met het wijnvirus besmet, min of meer door niemand minder dan Hubrecht Duijker. Hij, die al in de vorige eeuw stad en land afzocht, te beginnen in Frankrijk op zoek naar de waarheid achter de wijn. Menig generatiegenoot kent zijn zeer gedetailleerde grote wijnboeken. Nog steeds vindt de pen zijn hand, komen de boeken gevuld met zijn kennis en verhalen bij ons op de plank.

wijnproefkundeWijnproefkunde

Een andere grote inspiratiebron is Frank Jacobs geweest, velen die ooit de wijnacademie en wijnproefkunde hebben gevolgd, of wellicht op de HHS in Den Haag zaten, kennen hem en zijn specifieke manier van doen als het om wijnen gaat. Een bescheiden man, met een onuitputtelijke wijnkennis. Geen ander kan je wijnen laten proeven, laten bespreken en laten beoordelen als hij.

Tja, en als je eenmaal die wijnacademie met succes doorlopen hebt, ben je vinoloog. Ingeschreven in het grote register. Een watermerk dat staat als een huis. En net zoals andere beroepsgroepen is het ook hier noodzaak om je kennis op peil te houden. Om de te titel te kunnen waarborgen ga je naar nascholingstrajecten, volg je wijnworkshops en pak je hier en daar een proeverij mee.  Gisteren was ik weer ’thuis’. In Maarn, waar ik al heel wat uurtjes vertoefd heb in mijn leven. Zwetend en gespannen om het zo goed mogelijk te doen in de ochtendproeverij bij Frank, luisterend naar de middagcolleges van wijnprofs, soms bezielend, soms  wat slaapverwekkend.  Later weer olv mijnheer Jacobs het magister vini traject volgend en nu in het kader van het nascholingstraject 2016 het onderdeel ‘Proefkunde’ weer eens gedaan. Mooie casus en voor mij een uitstekend ijkpunt om te zien hoe het met mijn eigen proefkennis-zonder-voorkennis staat.

Proeven zonder voorkennis

In Studio Smaak van Wijn verzorgen we vrijwel iedere twee maanden in het kader van wijnproefkunde wel een blindproeverij, soms op SDEN-3 niveau, soms met 12 wijnen op vinologenniveau dus SDEN-4. Spannend hoor en erg leuk, om nu zelf weer getrakteerd te worden op een proefexamen wijnproefkunde zonder voorkennis!

Waar ik met regelmaat mensen hoor verzuchten, ik leer het nooit, ook ik deed dat ooit 🙂 werd mij gisteren het bewijs geleverd dat wijn organoleptisch ontleden om op die manier tot een bepaalde conclusie te komen, je alleen maar kunt als je werkelijk veel ervaring hebt opgedaan.  Als je (nog) geen juiste verbanden weet te leggen tussen druivenras, klimaat, bodem en factoren als kleur, zoet, zuren en tannines, is het min of meer gokken.  Dan wordt het zo’n ienemienemutte dingetje.
Natuurlijk was dat voor mij ook ooit het geval. Ik slaagde niet in een keer voor mijn proefexamen, maar nu, zoveel jaren later, zoveel wijnen verder, zoveel opgeslagen kennis, kan ik niet anders zeggen dan dat ik het snap! Van de 12 wijnen scoorde ik er 10. Twee waren onnozele fouten die niet nodig geweest waren. Ook de vier proefgerelateerde vragen had ik goed. Wauw, dat gaf een lekker gevoel.

wijnproefkundeWat weet jij van wijn?

Maar waarom nu dit blog? Dit schouderklopje, deze veren? Zeker niet om op te scheppen, want als er een iemand is die daar niets van in huis heeft, ben ik het wel. Nee, het is omdat ik ervan overtuigd ben, dat als je maar genoeg proeft, maar genoeg steeds weer met die wijnen bezig bent, je daardoor een echte wijnkenner, vinoloog zo je wilt,  zult worden. Daarom deze woorden geschreven. Wijnen begrijpen kost tijd! Het kost tijd, geld en energie. Wijnliteratuur lezen,  het proeven van wijnen en het opdoen van wijnkennis zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Bovendien, het is een nooit afnemende proces! Echt, voor iedereen die weleens twijfelt, die misschien nu net een wijncursus is gestart of met het vinologentraject begonnen is, het komt goed! Als je maar proeft, proeft, proeft. Dan,  op een dag versta je wat je proeft!  Wijn, wat een boeiende materie!wijnproefkunde

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren