Wijnproeven bij de bron

Wijnproeven bij de bron

Weinmarkt-moezelWijnreisje

Eind van deze maand maken Marcel en ik nog een wijntripje naar Duitsland. Wijnproeven bij de bron, noemen we dat. Voorbereiden voor het najaar. Immers op 31 augustus begint het cursusjaar weer op De Eerste Soester Wijnschool. Op de terugreis pakken we in Winningen (aan de Moezel) een stukje van het ‘Ältestes Deutsches Winzerfest’ mee. Misschien Frühshoppen am Weinhexbrunnen met de Winzerkapelle natuurlijk op de achtergrond. Deze altijd vrolijke Moezeldagen beginnen overigens al op 28 augustus en duren ruim een week tot en met 6 september. Wil je echt alle wijnen op je gemak door kunnen proeven, zorg dan dat je op woensdagmiddag 2 september in de August-Horch-Halle bent waar de wijnbedrijven vol trots hun wijnen en sekt presenteren.

Het Zwitserland van Rheinhessen

Voor Winningen staat Rheinhessen op de agenda! Rheinhessen is het grootste ‘Anbaugebiet’ van Duitsland. Je kunt er fantastisch fietsen, tussen de wijngaarden door (picknickmandje achterop). Maar ook de grote steden als Mainz en Worms zijn de moeite waard. Voor de wijn ga je naar Nackenheim, naar Nierstein, naar Oppenheim. Doen wij ook. Maar we gaan ook iets meer naar het westen, op bezoek bij het VDP Prädikatsweingut Wagner Stempel. Op zaterdag de 29ste is het hier „Tage der offenen Weinkeller“ in Siefersheim. Leuker kan je een wijnreis niet maken. Overigens is Rheinhessen echt een ‘dingetje’ om te doen. Een wijngebied dat de laatste jaren een als maar groeiende kwaliteit toont. Tot in alle uithoeken van het district.

Ahr-weinbergeDe Ahrsteig

En we einidigen in de Ahr. Hier ten zuiden van Bonn voelen we ons als een vis in de wijngaard, kortom een soort thuiskomen is het inmiddels wel. Geen tijd voor de Ahrsteig helaas, daarvoor is het bezoek te kort. Maar dat doen we later dit jaar nog eens. Altijd weer bewondering voor de boeren in dit gebied, die vele uren doorbrengen op de intens steile hellingen! Geen kinderspel.  Het blijft een bijzonder feit dat ruim 80% van de wijngaarden – hier in het noorden van Duitsland – bedekt is met druiven voor de rode wijn. Niet alleen Pinot Noir! Dat wil zeggen spätburgunder, frühburgunder en portugieser samen.

Perswijn Select: proef de topselectie van Perswijn!

Denk je nu, ja dat wil ik ook! Maar ik weet niet precies waar ik dan heen moet gaan, wie ik moet bezoeken dan heb ik een serieuze wijnproeftip: Op zondag 25 oktober een hele dag wijnen proeven op de proeverij ‘Perswijn Select’ in de Kookfabriek in Amsterdam. Het kan! De kaartverkoop is gestart! Per jaar worden meer dan 5000 wijnen geproefd en beoordeeld door het proefpanel van Perswijn. Wijnen van zeer diverse herkomst, maar vaak van hoge kwaliteit. Een topselectie van deze wijnen is tijdens Perswijn Select te proeven.

perswijn-selectWat houdt de Topselectie eigenlijk in?

Welke wijnen behoren tot de topselectie? Dit zijn wijnen die voor de proefthema’s van Perswijn Magazine of voor het Wijnconcours ingestuurd zijn en hoog scoorden:

  1. Geproefd & Beoordeeld: wijnen die hoog scoren binnen de proefthema’s in Perswijn vanaf ed. 7-2014 t/m ed. 6-2015. Dit zijn
    de wijnen met een score van minimaal 16,5 punten of minimaal
    4,5 sterren. (Hoogste score: 20 punten of 5 sterren.)
  2. Wijnconcours: de finalewijnen (winnende wijnen en wijnen met een eervolle vermelding) van beide wijnconcoursen van 2015.

Maar naast deze selectie zullen verschillende importeurs een deel van hun eigen assortiment presenteren, los van de topselectie. Met andere woorden er kan breed geselecteerd en geproefd worden.

Programma

Naast de topselectie wijnen die er te proeven zijn, zijn er verschillende presentaties en begeleide proeverijen bij te wonen. Zo is er een wijn-spijsproeverij van Wijn & Ko (Wijnbar van het Jaar 2015), een workshop ‘Het perfecte glas’ van Royal Leerdam. Ga voor meer informatie en tickets naar: www.perswijn.nl/select. Tot 1 september geldt de vroegboekkorting. Via het facebook kun je je verder op de hoogte blijven .

blogpost-de-wijncoach