Wijnproeven doe je zo!

jeroenWoensdagavond, ver na zeven uur.  “moet jij niet weg?” vraagt de oudste? Ik kijk op mijn mobiel en zie dat het bijna half acht is. We zitten nog aan tafel, dus ik schiet overeind, want inderdaad om half acht moet ik het wijnpakhuis openen voor de proefclub. Gelukkig wonen we vlakbij.

Thema van de avond is: Oostenrijk en de presentator van de avond, onze veearts! Ze heeft flink in de buidel getast, wauw, geen wijn onder €15,= euro zo wat. Behalve één Hemaatje. Aangezien ze al om drie uur in de ochtend aan het werk ging, helpen wij haar graag met haar tekst die er nog maar half inzit. En wat we niet weten, dat verzinnen we net zo makkelijk zelf.

pakhuisDeze proefclub, ik zal het maar zeggen, voordat de verwachtingen te hoog gespannen raken, is er één waar vriendschappelijkheid boven rivaliteit gaat, zelfspot zeer gewaardeerd wordt en humor hand in hand met ironie door de avond gaat. Twee vinologen die af en toe eens wat serieus proberen te zeggen. Het wordt weliswaar gewaardeerd – maar vervolgens praat iedereen verder – door elkaar heen – om de eigen door tunnelvisie gestuurde mening ruim te ventileren. Inderdaad ja, voor wie een serieuze wijnproefclub zoekt, die is bij ons aan het verkeerde adres.
Maar plannen hebben we genoeg, voor reizen en dineetjes met een food&wine karakter.

wijnenAls we maar veel kunnen lachen. De mannen met hun gortdroge humor, de vrouwen met hun hoge stemmen, ze mengen zich en vormen één geheel.

Als ik nu mijn aantekeningen overzie, ik zal een deel eens letterlijk publiceren, dan blijkt waarschijnlijk wel, dat ik gepreoccupeerd aan het proeven was. Oh oh, als mijn proefprof. FJ het maar niet leest :).

…..Sandstein, Rokerig wagram , rokerig, mandarijnen, lage zuren, zwavel josef fritz, wagram, 

 Matig gesloten, bloemig, perzik,  citroen,  lage zuren. Wachau bij de hema 

Himmelreich, Kruidig, zuren hoger dan net,  maar niet, te marsepein, beet prikkel

 

Rietveld wijnen twijnstraat

 Gruner veltliner , citrus, kruidig,  beter in zijn zuren. Redelijke afdronk. Roter veltliner 2011 terrassen wagram 

Roter veltliner qDonkergeel, hout, vanille, matige zuren, tot redelijk, goede afdronk,

Lychee,lage zuren, rozen parfum, wauw boldoot, PARFUM

TBA 

Bleekrood 2010 zacht rijp rood fruit, lage tannines , matig zuren, chocolade, pn, saint laurent

Oxidatie , stinken, stoffige tannines, chocolade, geen fruit, geen afdronk. Klaar. Over de top.

2007  josef fritz 2007, sankt laurent, cs, blauer zweigelt,  pn ……

TBAAATJE, 2002 – zoet, abrikozen, zoet, zuren mwah


Aan alle humor komt een eind, de proefclub breekt op, de drie-eenheid, die bestaat uit de voorzitter-secretaris-concierge- (in één!) krijgt de taak het eerstvolgende ‘schoolreisje’ te plannen. Naar de Breede Beek!
O ja….en passant ook nog even naar Prénatal graag! Met die jonge gezinnen is het weer booming!

1 Reactie

  • j.van der Noordaa Posted 24 maart 2013 15:37

    Smaakvol!

Reageren is niet mogelijk.