Wijnproeven, wil je het goed leren?

Wijnproeven, wil je het goed leren?

Raar, maar wel echt waar. Iedere wijncursist die nieuw binnenkomt, heeft vaak maar één ambitie en dat is leren proeven!  Zo snel mogelijk! Als ze dan de eerste les gehad hebben, zijn ze soms diep teleurgesteld, of nog erger er van overtuigd dat ze geboren niet-proevers zijn! “Hele avond geproefd en nu kan ik het nog niet!”
Als we proeven zijn ze soms zo onzeker, dat ze een beetje vaag nee schudden als ze hun eigen notitie moeten bespreken. Misschien is bespreken hier een te groot woord. Ze worden slechts uitgenodigd te vertellen wat ze opgeschreven hebben.

IMG_0501Dat betekent niet dat ze wilde perziken, naast acacia, naast rijpe abrikozen met een ondertoon van citrus geproefd moeten hebben! Dat betekent ook niet dat ze de wijn kunnen ontleden in primaire geuren, secundaire en tertiaire geuren!  Het zou wat zijn als dat je dat allemaal op een avondje leert. Tot slot betekent het ook niet dat je in een keer de wijn op zijn prijs kunt inschatten.

Als je klein bent,  leer je zitten en lopen en fietsen. Langzaam maar zeker, sommigen wat sneller dan anderen, krijg je het onder de knie. Een heel proces! Je hersenen moeten uitwerken wat je andere mensen moeiteloos ziet doen. Wel blijft het bij één concrete actie: lopen – fietsen – kruipen. Praten is van een heel ander niveau. Veel moeilijker. Het wordt je voorgezegd, je gaat brabbelen, voorzichtig een lettergreep uitspreken. Plots, opeens kan je een hele zin zeggen!

Lezen is ook zo’n stapsgewijs proces. Bijna niemand, Nietsches ‘Übermensch’ daargelaten, kan in één keer lezen toch? Je begint met lettertjes, met aap-noot-mies. Op school mag je eens een woordje oplezen, dan drie woorden en op een dag kun je gewoon lezen en gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Organoleptisch proeven leer je net als lezen en praten. Vergeet het gebral en gesnoef van de mensen om je heen op het tuinfeestje bij je achterbuurman. Ga doodgewoon op je eigen neus en smaak af. Die zijn namelijk het meest eerlijk tegen jou. Als je niets ruikt, terwijl je buurman  er genoeglijk een volzin uitperst die bol staat van leer, chocolade-aroma en gedroogde pruimen naast een vleugje viool …. 10 tegen 1 dat het een ‘bluffert’ is die graag zijn eigen stem wil horen. Feestje, veel mensen, kom kom! En jij ruikt niet veel? Dan is dat ook zo!

bloesemvoorjaar1256scrStel je bent op een receptie, er wordt witte wijn geschonken en om je heen benoemt men lustig het hele fruitalfabet 🙂 Knarsetandend kom jij niet verder dan wat appel. Het doet je ook denken aan een perenijsje  en ja, vaag misschien wat banaan! Dan heb jij vast gelijk. Mensen proberen zo vaak uit alle macht een hele marktkraam in hun wijn te proeven, met een handvol aan bloesem er bij!

Dat kan niet! Dat kan soms best. Maar ook vaak niet! Het lijkt een raadsel, maar toch is het zo.

Goed, jij wilt een goede proever worden toch? Wat doe je als je leert lezen? Je leest heel veel! Steeds meer en ook steeds moeilijker. De structuur wordt je aangeleerd, maar daarna, als je het eenmaal kunt en je houdt van lezen, dan ben je niet meer te houden!
Met wijnproeven gaat dat precies zo. Je moet leren ruiken, je moet leren proeven! Steek je neus in dat glas en ruik! Neem een slok en proef!
Je leert de smaken in de wijn alleen herkennen als je echt proeft! Je smakt misschien eens een beetje, je spoelt het slokje door je mond. Laat er wat zuurstof bijkomen, zodat  geur en smaak wat sneller loskomen.
De volgende stap: let op elementaire zaken. Is de wijn zoetig in je mond, of juist aan de zure kant, trekt je mond misschien samen? Op die manier kun je de structuur van de wijn proeven. Het mondgevoel. Zuren zijn bijvoorbeeld extreem belangrijk voor een wijn, maar alleen maar zure bende, hmmm dat is het ook niet natuurlijk. Het zuur moet in goede verhouding staan tot het zoet in de wijn, de alcohol die je kunt proeven, de tannines die iets zullen doen in je mond en je tong opdrogen.

IMG_0511Als je een ‘aromakicker’ bent, als je er op gespinsd bent, snel verschillende geuren en smaken in de wijn te detecteren, dan is het verstandig dat je je zelf dit stapsgewijs aanleert.

Er zijn diverse soorten aroma’s in een mooi glas wijn te herkennen, maar echt niet allemaal tegelijk! Daarom, beginnende proever is het wellicht de moeite waard je aromazon, geurenwiel, aromakaart of hoe je het ook noemt in stappen te verdelen! Ruik /proef ik fruitige geuren, florale (bloemig) geuren, plantaardige of kruidige geuren? Of is het meer rijp, als hout of noten? Meer microbiologisch of chemisch als boter, of aceton.
Kortom, je maakt eerst een grove scheiding en pas later ga je de diepte in. Dat hoeft niet allemaal in een keer. Leer eerst eens een in het ‘grote’ te denken. Je zult zien dat – als je dit veel doet, je langzaam maar zeker steeds beter onderscheid gaat maken.

En die buurman op dat feestje… die lach je dan zo hard uit. Maar dat kan je ook gewoon lekker voor je zelf houden 🙂

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/