Wijnproeven ruikend aan een boek?

Wijnproeven ruikend aan een boek?

Kweepeer
Neem nu kweepeer! Jij krijgt een glas onder je neus, men vraagt je de specifieke fruitaroma’s te noemen die je neus kan waarnemen! Je aarzelt, je peinst, je snift! Is het abrikoos, of peer, honing misschien? Het klamme zweet breekt je uit, want je ruikt echt wel van alles. Maar er een naam aan hangen, dat is heel lastig. Want neem nu kweepeer! Hoe vaak ruik je kweepeer in je leven? Als je geen culi-persoon bent die ook regelmatig eens kweepeergelei of – jam maakt, dan wordt het nog lastiger.  ‘De appel met de witte haren’ zei de Romeinse dichter Vergilius. Rauw kun je de vrucht niet eten, maar eenmaal gekookt wordt het een geurige jam of gelei. Kweepeer, een geur van veel zoete witte wijnen. Zoals de wijnen uit Montlouis en Coteaux de L’Aubance (Loire). En dan wil je helemaal niet horen dat deze kweepeer geuren ontstaan door bepaalde moleculen (marmelo lactonen)  die in de druif aanwezig zijn.  Dat is bepaald niet romantisch 🙂

Aroma in wijn
Het is zo moeilijk, dat beoordelen, het benoemen van de aroma’s in de wijnen als je begint met het griezelige ‘wijnproeven’! Iedereen wil het leren! Het is één van de meest gemaakte opmerkingen in de introductieles door de nieuwe cursisten: “Ik ruik van alles, het ligt op het puntje van mijn tong. Ja, ja, nu jij het zegt, nu ruik ik het ook meteen!”  Zo herkenbaar!
Wel misschien ligt  hier het antwoord voor jou. Simpel in het Scratch n’ Sniff wine book.

Scratch N’ Sniff Wine Book by Richard Betts
Een grappig studieboek! Over smaken en geuren, over Amerikaans hout en Frans eiken. Over de essentie van het wijnproeven! Met een boek! Door middel van een boek.

Geloof je het niet? In Studio Smaak van Wijn Soest staat een exemplaar in de boekenkast! Kom kijken, kom wrijven en ruiken 🙂 “The world doesn’t need another tome. It needs a scratch and sniff wine book”  Richard Betts!