Wijnpuzzel Zuid-Afrika

Wijnpuzzel Zuid-Afrika

Übung macht den Meister! En zo is het maar net. Daarom maak ik met liefde kruiswoordpuzzels over de leerstof die ik normaal gesproken in de wijnschool tijdens de wijncursus avond bespreek. Zowel voor de SDEN-opleidingen als voor het tweejarig Schakeltraject.

De SDEN-puzzels zijn er natuurlijk voor iedereen. Ook als je helemaal geen wijnkenner bent, misschien er wel een wilt worden, of gewoon lekker wilt puzzelen, dan ben je van harte welkom om mee te doen. Succes!

Vandaag staat Zuid-Afrika in het zonnetje! Gisterenavond stond de jaarlijks terugkerende Masterclass ZA van Arjen Pleij op het programma. In overleg is deze nu naar oktober verplaatst. Zuid-Afrika! Wat een land, wat een wijnland. Ooit, bijna 400 jaar geleden ging de Nederlander Jan van Riebeeck hier naar toe. Aan de voet van de Tafelberg legde hij tuinen aan waar groente verbouwd werd en fruitbomen groeiden. Een reserve voor de bemanning van de VOC-schepen.
Als commandeur van de Kaapkolonie kwam Simon van der Stel. Geboren in Mauritius kwam deze wereldreiziger in 1679 naar de Kaapkolonie.  Van der Stel wordt beschouwd als de grondlegger van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Stellenbosch is naar hem vernoemd. In 1691 werd hij benoemd tot gouverneur. In 1684 stichtte hij Groot Constantia bij Kaapstad. Dit wijndomein bestaat nog steeds, enkele jaren geleden bezochten wij het met onze kinderen. Ach ja, gewoon met z’n allen bij elkaar. Pre-coronatijd 🙂

Nou, daar is hij dan. De puzzel!

Succes! Zuid-Afrika wat een land! I love it 🙂