Wijnreis Duitsland deel 2

Wijnreis Duitsland deel 2

Langs de Saar

Saarburcht

Saar, tja het doet denken aan de tijd van Swiebertje, de lieve huishoudster van niemand minder dan de burgemeester toch? Maar ja, we praten hier natuurlijk wel over de vorige eeuw, en dat geldt zeker niet voor de wijnen uit het Saardal. Zeker, toen waren ze er ook al, maar nu gloriëren ze nog steeds. Het dal van deze zijrivier van de Moezel is het koudste van heel Duitsland zegt men wel. Oei, hoe zit het dan met het suiker en de zuren?

Leisteen uit het Devoon tijdperk

Wel, eerlijk is eerlijk, het is hier niet altijd top wat de wijnjaren betreft, maar daarentegen in de goede jaren zijn de wijnen subliem! De bodem is hier anders dan in de Obermosel, meer gekenmerkt door het zogeheten “Devoonleisteen”. Zo’n 375 miljoen jaar geleden werd dit leisteen uit klei geformeerd. Deze kleilaag was afgezet op de bodem van de zee. Het leisteen in het middelgebergte “Hunsrück” wordt al eeuwenlang in groeven gewonnen en staat bekend als “Hunsrückschiefer”. Als je op vakantie gaat richting Oostenrijk kom je vaak langs de Hunsrück. Een gedeelte ligt hiervan in het Saardal.

Wijn en druiven

Er is ongeveer 750 ha aan wijngaarden te bewonderen op soms hele steile hellingen. In 2019 waren Marcel en ik hier in de zomer. Fantastisch. Zoals al onze wijnreisjes, een aanrader. De wijngaarden liggen op het zuiden, maar de oostenwind heeft vrij spel en dat doet de druiven rillen aan de wijnstok.
Dit is geen thuis voor chardonnay of weissburgunder. Hier huist de riesling! Die in de fles een pittige appelsmaak afgeeft, met een ondertoon van honing en aroma’s van bloemen. Als het echt een heel koud jaar is geweest, dan zit er niets anders op dan de druiven over te leveren aan de sekt.

Weingut Egon Müller Scharzhof aan de Saar

Een van de beroemdste huizen ter wereld. Van eerbiedwaardige wijngaarden tot ’s werelds duurste witte wijnen, daar staat Weingut Egon Müller voor. Samen met enkele andere wijngrootheden behoort de familie tot de “Primum Familiae Vini” waar ook bijvoorbeeld Joseph Drouhin toebehoort, Vega Sicilia, Mouton Rothschild om maar eens met wat namen te strooien. Het Weingut is het enige Duitse lid van deze groep.
Egon Müller IV is de huidige wijnmaker en eigenaar van het Weingut. Geboren in augustus 1959, is hij de vierde Egon Müller in de geschiedenis van dit wijnhuis. Hij is de zesde generatie van de familie die het landgoed bezit en beheert. De eerste was zijn bet-over-overgrootvader Jean-Jacques Koch die het aan het einde van de 18e eeuw kocht van de Franse Republiek. Ook de huidige Müller jr. heet natuurlijk Egon!

De wijnen van Müller

Weingut Egon Müller produceert wijnen van slechts één druivenras, riesling. Maar ieder jaar brengen ze meerdere bottelingen op de markt door druiven op verschillende tijdstippen te oogsten en deze te vinifiëren tot een reeks zoetheidsniveaus, van kabinett tot de weelderig zoete trockenbeerenauslese. De laatste stijl, samen met de beerenauslese is wel afhankelijk van de weersomstandigheden van het jaar. Op de website van “Vrienden van de Riesling” staat een goed artikel over dit wijnhuis.

Tot slot, heb je interesse in Riesling uit het Saardal van de Moezel, overleg dan goed met je wijnhandelaar hoe de zuren zich verhouden tot de rest van de wijn. Dus check even het oogstjaar 🙂 . Het is overigens wel zo dat ook hier de klimaatverandering merkbaar is, de Riesling uit de Saar slijpt zijn hele strenge kantjes bij.
En ja, nog even dit, niet alleen de wijnen van Egon Müller uit Wiltingen zijn hier te vinden natuurlijk. Er is nog veel meer lekkers te vinden. Zo heeft ook de bekende Markus Molitor wijngaarden gekocht langs de Saar. Vergis je niet hoor, deze Rieslings hebben een serieus lang leven. Dr. Wagner in Saarburg, daar kun je ook bijzonder goed terecht. Een wijnbedrijf dat al vijf generaties in handen van dezelfde familie is. Ook zij bezitten hectares op de historische wijngaard Rausch. Net zoals de wijnen van Weingut Zilliken die hier ook hun oorsprong vinden.

En nee, deze VDP wijnen koop je niet voor een appel en een ei. De wijnen van Müller behoren tot de duurste wijnen ter wereld. Maar daar waren we het toch allang over eens? Kwaliteit boven kwantiteit in het wijnleven 🙂

Wordt vervolgd, langs de loop van de rivier!


De Eerste Soester Wijnschool