Wijnreis Duitsland deel 3

Mittelmosel

Moezel

De Moezel stroomt verder! Er is geen stoppen aan tot ze bij de machtige Rijn aankomt. Na de Saarvallei vervolgen we door het gebied van de Mittelmosel. Dit centrale deel van de Moezel is ruim 100 kilometer lang en stroomt langs plaatsjes als Köwerich en Leiwen waar tussen de supersteile Laurentiuslay wijngaard te vinden is. Hier heeft Carl Loewen een aantal hectare vol gezet met riesling. Op zijn website heb je een prachtig overzicht van de Mittelmosel. Wijngaardbeheer is hier geen sinecure. De helling is ongelooflijk steil. Het is handenarbeid wat de klok slaat op deze helling van 70% met een bodem van het beroemde blauschieffer. Leisteen van blauwe klei. De Varidor Riesling is een van de wijnlijnen van dit huis. Bijzondere druivenschat waar nakomelingen van 100 jaar oude druivenstokken voor zijn gebruikt. Een lage opbrengst en kleine bessen, gezonde druiven vormen de basis voor een intens fruitig aroma. En ja, heel veel riesling, maar er is zelfs weissburgunder aanplant.

Trittenheimer Apotheke

Piesport


Verderop, net om de bocht ligt het bekende Trittenheim. Met aan de overkant van de rivier de Grosse Lage wijngaard Apotheke. De wereldberoemde locatie is met 40-60% ook extreem steil. De bodem is steenachtig en bestaat ​​uit het grijsblauwe Devoon verweerde leisteen dat overdag de warmte van de zon opslaat. In de nacht krijgt de wijnstok de warmte als een dekentje terug. Dit geeft de riesling, die voornamelijk verbouwd wordt, veel tijd om te rijpen. Bij Trittenheim gaat de brug over de Moezel en kun je naar de andere kant als je dat wilt. Dominant is het VDP Weingut Milz min of meer. Bezoek deze website eens. Alleen daar leer je al heel veel van. Alles in kaart gebracht met mooie historische details en kennis over druif en wijn. De monorails zijn hier niet weg te denken. Een dankbaar instrumentarium bij het werk in de wijngaard.

Richting Piesport

Piesport
Mosel

We vervolgen langs de linkeroever de Moezel tot aan Neumagen-Dhron. Bij dit charmante dorp komt de rivier de Dhron de Moezel opvullen. In het oudste wijndorp van Duitsland, eindigt een schitterende wandelroute bij de aanlegsteiger van de “Stella Noviomagi”, een replica van een Romeins wijnschip.

En door maar weer! Richting Piesport! Bijzonder is het om hier in de sneeuw rond te rijden. De steile helling met tussen de kale wijnstokken die in een diepe winterslaap verzonken zijn, het dekentje van sneeuw. Voor een bezoek aan de “Goldtröpfchen” gaan we de brug weer over. Op nog geen vijf minuten afstand van deze wijngaard ligt een aardig hotelletje. Schoon, gezellig en goed bereikbaar.

Een van de oudste wijnfamilies uit dit gebied is dat van Reinhard Haart. Al in 1337 werden de Haarts in een document vermeld als eigenaar van wijngaarden in Piesport. Poeh! Fantastische wijnen! Neem bijvoorbeeld de Goldtröpfchen Spätlese 2014. Delicaat boeket van rijpe perzik en tropisch fruit, vermengd met het frisse leisteenaroma dat typisch is voor Mosel-Riesling. Complex fruit in de mond met zwarte bes, rode bessen en kruiden. Prachtige zuren die zoet mooi in balans houden. Deze wijn was jong heerlijk vanwege zijn fruitigheid, maar heeft een power in zich waardoor hij na jaren rijping verandert in een complexe wijn. Dat is Riesling! Jong en op leeftijd goed te drinken.

Wordt vervolgd, langs de loop van de rivier!

Wijnschool-Soest