Wijnreis Duitsland deel 4

Wijnreis Duitsland deel 4

Juffer Sonnenuhr

We verlaten de Mittelmosel via de landtong bij Minheim via Wintrich en Kesten richting Brauneberg. Daar ligt de prachtige Brauneberger Juffer Sonnenuhr, een erfenis van het nonnenklooster dat hier ooit was. Hier even het dorp in! De Riesling uit deze omgeving doet niet onder voor zijn collegae uit de andere Moezelgebieden. Ooit begin 1900 was dit de meest geprezen wijn uit de Moezel. Stevig en vol. Deze smaak is terug! Grote huizen zijn hier de Haagjes. Van de uitnodigende website van het Weingut Fritz Haag druip de ambitie en de enorme inzet:
“100 procent voor elk jaargang. 80 procent hellingsgraad op de wijnberg. Devoon leisteen onder zijn voeten – Oliver Haag staat in de Juffer-zonnewijzer – elke dag. Hier werkt hij toe naar het precieze moment. De juiste beslissing op het moment van oogsten maakt de wijn uitstekend – en voldoet eraan.” Niet ver van het weingut ligt de zaak van Willi Haag. Aan het Burgfriedenspfad. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lieser entlang

Een ogenschijnlijk klein stroompje komt voorbij de Juffer in de Moezel uit. Even daar voorbij, op de Moselstrassse vinden we het weingut van Sybille Kuntz en haar man. Wat een vrouw! Positief bedoeld wordt zij ook wel de heks of liever de tovenares van de Moezel genoemd. Ze betovert de druiven, ze tovert met de wijnen. Fantastisch. Ook dit is een traditioneel familiebedrijf. Sybille nam het stokje in de vorige eeuw, na een studie economie, van haar ouders over. De bekende wijnallesweter Jancis Robinson is net als wij zeer enthousiast: “I have long admired the wines and hard work of Mosel grower Sybille Kuntz, who toils in her own steep, certified organic vineyards and makes mainly dry wines from their produce.
Haar mooiste wijnen komen van de Niederberg-Heldenwijngaard. Aan de oostkant van het stadje.

Bérnkastel-Kues

Ja, hoe toeristisch misschien ook, toch maken we hier een stop. Het is immers de oudste wijnstad van het middengebied van de Moezel. Met de Grosse Lage Doctor. Een wijngaard van slechts 3,4 ha groot verdeeld over vier wijnboeren. Waaronder de familie Thanisch, die naar men zegt de ontdekker van de ‘Eiswein’ is. Officieel is de naam “”Weingut Witwe Dr. H. Thanisch”, verwijzend naar de 28-jarige weduwe van Dr. Hugo Thanisch lang geleden. Poeh!
De wereldberoemde knetter steile helling Bernkasteler Doctor ligt 125 tot 200 meter boven zeeniveau in zuid-zuidwestelijke richting. Het wordt gekenmerkt door de steenachtige, leemachtige en leisteen bevattende Devoon-klei. Het is naar men zegt, de duurste wijnberg van Duitsland. Kijk maar eens naar het filmpje over de wijnmaker van het huis: Maximilian Ferger

Moezel

Graach en Wehlen

Een andere bekende wijnmaker die hier zijn wijngaarden heeft bij Graach en Wehlen onder andere, is Dr. Loosen. Zij heten ons van harte welkom in de nieuw ontworpen vinotheek in Bernkastel. Nachtje blijven? Dat kan in een van de zeven kamers van het pension, grenzend aan het wijnhuis, vlakbij de rivier. Super om hier op het terras straks weer in de zomer van ons ontbijtje en het spectaculaire uitzicht te genieten.

We blijven graag wat langer dan een nachtje, want er is zoveel te zien in dit stuk van de Moezel. Topwijnmakers te bezoeken als hier boven beschreven, maar laten we Prüm (prachtige foto’s op instagram altijd) en Markus Molitor ook gaan opzoeken. De laatste heeft trouwens op meerdere plaatsen langs de Moezel wijngaardbezit. En er zijn er natuurlijk nog veel meer!

Wordt vervolgd, langs de loop van de rivier!

wijnproeven