Wijnreis Duitsland deel 5

Wijnreis Duitsland deel 5

Klosterhof Siebenborn

Bij Zell stopt eigenlijk min of meer het middelste stuk van de Moezel. Hierna volgt het landschap met oneindige smalle terrassen. Maar… voor het zover is, gaan we op zo’n vijf kilometer voor Bernkastel-Kues een kijkje nemen bij een wijnhuis waar veel disciplines vertegenwoordigd zijn. Naast witte wijn in al zijn facetten, maken ze ook rode pareltjes. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel, wat blijkt uit de diverse vakantiewoningen:
“Ontdek de romanticus in jullie. Geniet tijdens ontspannende dagen in Klosterhof Siebenborn van het feeërieke Moezellandschap. Leef en zweef op een wolk en voel je vrij, licht en van alle zorgen bevrijden”.
Ze spreken/verstaan zelfs Nederlands. Klosterhof Siebenborn bij Maring-Noviand is eigendom van de familie Melsheimer. Naast wijngaarden rond het voormalig klooster, bezitten ze ook wijngrond op de Grosse Lage Graacher Himmelreich. Waar een edelzoete Beerenauslese vandaan komt.
Het houdt overigens niet op bij wit in het Klosterhof, zeker niet! Ook de druiven spätburgunder en dornfelder staan in de wijngaard te pronken.

Op weg naar Koblenz met een stop in Winningen!

Winningen
Moselfest Winingen

Winningen is een belangrijk Riesling-wijndorp, gelegen vlak voor Guls en Lay, twee voorsteden van Koblenz. Het karakteristieke kenmerk van Winningen is de fontein van de wijnheks in de schilderachtige Weinhof. De fontein werd als monument voor de wrede heksenvervolging opgericht De wijnheks is niet alleen te zien in de vorm van een beeld op een fontein, maar is tevens verwerkt in vele geveldecoraties en cafénamen. Ook in de naam van de grootste wijngaard in de buurt, die bijna doorloopt tot Moselkern. De Röttgen en Uhlen. We zijn hier al vaak geweest. Het kleine stadje blijft ons charmeren en de wandelingen door de wijngaarden zijn een genot. Ieder jaar worden we ook uitgenodigd voor het Winninger Winzerfest. Tot op heden slechts een keer bijgewoond en dat is al weer zo’n 15 jaar geleden. Komt goed. Het feest duurt 10 dagen en de beroemde heksenfontein spuit dan geen water maar wijn 🙂
De kern van de oude stad is heel klassiek met prachtige vakwerkhuizen. Maar de kring er om heen, richting de wijngaarden onder andere, daar staan de moderne wijnhuizen. Bijvoorbeeld het huis van Knebel.
Winningen heeft zelfs beroemde mensen voortgebracht. Zo was August Horch, de oprichter van de Audi, een zoon uit een rasechte wijnmakersfamilie. In de straat die naar hem vernoemd is, vind je top VDP-wijnproducenten zoals Weingut Knebel.

Gouden drank

Een andere beroemde wijnproducent is Heymann-Löwenstein, van wie de Beerenauslese uit 2019 onlangs als volgt op de website “Wein-Plus” stond:
“Diep en zeer geconcentreerd, gedroogde groente tot kruidachtige, met geconserveerd, gekonfijt en gedroogd steenfruit, minerale en bloemige tonen. Sterk geconcentreerd, romig, zoet, absoluut puur fruit, zeer fijne zuurgraad, diep en aanhoudend in de mond, complex en verleidelijk, een vleugje donkere bessen op de achtergrond, zeer lange, dichte, opnieuw romige en sappige afdronk. Super goed.”

We zijn er! Onze reis de “der Mosel entlang” zit erop. In de Ronde door Duitsland, dit najaar zal ik zeker pareltjes uit dit gebied op tafel zetten. Wat gaan wij doen? Op weg naar de Ahr!

Winningen