Wijnreis Rheinhessen 1

Wijnreis Rheinhessen 1

Onze volgende reis zal wellicht weer eens naar Rheinhessen zijn. Het meest uitgestrekte Duitse wijngebied. We gaan hier niet zoals bij de Moezel, de loop van de rivier af, of op net zoals je wilt, maar we gaan de vier hoeken van de streek bezoeken. Het gebied ligt voor een groot deel ook aan aanzienlijke waterpartijen. Vanuit Worms in het zuidoosten stroomt de Rijn met een grote bocht tussen Mainz en Wiesbaden door richting Nederland.

Begrensd door rivieren

Daar komt hij de Nahe tegen. Nu is dat niet zo’n geweldenaar als de Rijn, maar wel de grens van Rheinhessen aan de westkant tot ver voorbij Bad Kreuznach. De rivier kronkelt zijn weg door het land, waar langs je een fantastische mooie fietstocht kunt maken. Stevig doortrappen hoor. De rivier Nahe ontspringt in het Saarland bij Selbach om 125 kilometer lang door te stromen naar de Rijn. Bij Bingen ontmoeten de rivieren elkaar.

Alles is “heim”

Rheinhessen ligt dus met de Nahe aan zijn westelijke zijde, in het zuiden grenst het gebied aan de Pfalz. Vroeger stond het vooral bekend als een groot gebied, denk aan de bekende “Liebfraumilch en Niersteiner Gutes Domtal”. Nu is het vooral een kwaliteitsgebied! De dorpjes tussen de wijngaarden hebben allemaal het historisch achtervoegsel ‘heim’. Van Budenheim tot aan Mannheim in het aangrenzende Pfalz. Van oost naar west respectievelijk van Gimbsheim tot Frei-Laubersheim. Opvallend die eindiging op ‘heim’ in dit gebied. Ben je geïnteresseerd in de achterliggende gedachte, volg dan deze link maar eens.

Fietsen door de het landschap

Landschappelijk is Rheinhessen een heerlijk heuvelachtig gebied waar we met de hond heel goed terecht kunnen, maar ook het fietsen hier is echt een dingetje! In alle uithoeken kun je een perfecte e-bike huren.
Vanuit Nederland is onze eerste stop de stad Mainz. Great wine capital! Immers een beetje cultuursnuiven naast het wijnproeven is goed te doen! De grote Dom, de ‘altstadt’, de glas-in-loodramen van Marc Chagall in de St. Stefanuskerk en lekker eten natuurlijk met bijbehorende wijnen uit de wijngaarden in dit deel van Rheinhessen. Bijvoorbeeld bij de Weinstube “Am Holstor”. De overgrootvader van de huidige eigenaar van het pand waarin dit restaurant is gevestigd opende in 1885 het “Rudolph Engst Restaurant”. Na een lange geschiedenis en veranderende namen als “Schifferbörse” en “Rheinperle”, heet het restaurant en de wijnbar nu “Am Holztor”.

Rheinhessen
Rheinhessen

Stroomopwaarts gaan we verder

Vanuit Mainz is het stroomopwaarts richting Bodenheim en Nackenheim, waar de beroemde “Roter Hang” ligt. Weer een van die respectvolle historische wijngaarden van Duitsland deze ‘Roter Hang’, een pittoreske ketting van steile hellingen langs de oevers van de Rijn. Tussen de steden Nackenheim en Nierstein. De oude en zeer bijzondere kleiachtige leisteenbodem is doordrongen van ijzeroxide, bijna een mythe onder wijnliefhebbers. Hier vinden we onder andere het 24 hectare grote wijngaardbezit van de familie Gunderloch “Haus am Rothen Berg”. De Riesling die hier vandaan komt is wereldberoemd. De VDP.GROSSE LAGE® ROTHENBERG is de meest noordelijke van de toplocaties van de Roter Hang.

In het verleden heeft Nierstein dus een slechte reputatie opgelopen doordat men de naam zonder scrupules voor allerlei mindere wijnen uit de buurt gebruikte. Nierstein zelf bezoeken we natuurlijk ook. Hier vind je tophuizen als Huff  en Heyl zu Hernsheim, dat sinds het begin van deze eeuw in handen is van de familie Meyer. Vanuit hier rijden we verder richting Worms! Ben je net zo enthousiast over Duitse wijnen als wij dat zijn?
In september start bij Studio SmaakvanWijn de Ronde door Duitsland in drie delen. Heb je interesse? Je kunt je vast inschrijven.

Deze reis wordt vervolgd langs de loop van de Rijn