Wijnreis naar Piemonte

Wijnreis naar Piemonte

ItaliëOp bezoek in de Piemonte – deel 1

In oktober naar Piemonte gaan om de wijngaarden te bezoeken, betekent dat je midden in de oogstperikelen terecht kunt komen. Soms wordt er wat later geoogst, het is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit jaar waren de meeste wijngaarden geplunderd rond het midden van oktober. Marcel en ik maakten een rondgang door het zuidelijke deel en genoten van de gastvrijheid van wijnboeren, in het bijzonder van de familie Stra in Novello.

Torino

Met de blauwe vogel vlogen we naar Turijn waar onze huurauto klaar stond. Hier matthijsdeligthebben we de tip van “Smaak van Italië” voor gebruikt: AutoVia en ik moet zeggen dat het uitstekend gewerkt heeft. Zo toerden we in een gloednieuwe Opel Mokka door Piemonte. Deze Italiaanse reis startte en eindigde in Turijn. Een aanrader deze stad om er een dagje door te brengen. Voor de voetballiefhebbers onder u, ja hoor we kwamen Matthijs de Ligt ook nog tegen. Weliswaar op een poster. Maar het gaf toch even het gevoel van “ah, dat is er één van ons.”

bancadelvinoSip by Sip!

Op de dag van aankomst zijn we naar Bra gereden. Italiaanse lunch. Heerlijk. Niet ver van Bra ligt Pollenzo. Aan de Piazzo Vittorio Emanuele was de stop om de Banca del Vino te bezoeken. “Throughout Italy glass in hand.” Dat is de veelbelovende tekst die op de folder van dit met recht ‘wijnmuseum’ te noemen gebouw staat.
Hier beleef je heel Italië in een notendop! Alle wijngebieden worden gepresenteerd en middels foto’s, kaarten en teksten weergegeven. Een fantastische start van onze reis.

Slow Food Piemonte

L’agenzia di Pollenzo werd opgericht in 1835 door koning Carlo Alberto als het hoofdkwartier voor de wijnbouwactiviteiten op de koninklijke landgoederen van Savoy. Meer dan 160 jaar later, eind jaren negentig, bedacht de internationale Slow Food vereniging een project voor de restauratie en het gebruik van deze gebouwen.

banca del vinoTegenwoordig huisvest het complex vier unieke ondernemingen met onder andere de universiteit voor gastronomische wetenschappen en laBancadelVino. Je kunt hier diverse workshops volgen, een rondleiding krijgen, maar  er zijn ook teambuilding activiteiten te plannen. En natuurlijk kun je zelf ronddwalen door de imposante gewelven. Wij waren zeer onder de indruk.

Barolo producer Stra

Vanuit Bra reden we binnendoor naar Novello. Hier wonen de uiterst vriendelijke en gastvrije Marese en Roberto Stra. Roberto en zoon Paolo houden zich bezig met de wijngaard en het wijn maken. Marese is een supergastvrouw die de zorg voor de sfeervolle appartementen zeer aan het hart gaat. Ook ‘la nona’  de moeder van Roberto  scharrelt gelukkig nog altijd druk rond. De drie honden vergezellen haar daar graag bij.

We worden allerhartelijkst verwelkomd en drinken met Marese een traditioneel welkomstkopje koffie. Het is echt thuiskomen!

Wordt vervolgd