Wijnreis Rheinhessen 2

Wijnreis Rheinhessen 2

Hoe is het in Rheinhessen? Frankrijk huilt

Het is alsof de wereld helemaal door elkaar schudt, niet alleen het covid-virus baant zijn weg door stad en land, nu is het ook koning winter die van geen wijken weet! Bittere kou raast door Europa, vooral door Frankrijk. Overal sneuvelen druivenbloesems ondanks het keiharde werken van de wijnboeren om warmte tussen de stokken aan te brengen!  Een van de grootste problemen in de wijnbouw is die ijskoude voorjaarsvorst. De jonge scheuten zijn nog erg gevoelig. Het groene weefsel bevriest al bij-1°C.De volgende dag worden de scheutenzwart en na een aantal dagen verdorren ze helemaal. In de weken daarna zullen er nog wel slapende ogen uitlopen, maar deze reservescheuten hebben meestal maar weinig of geen trossen. Een mooie wijnoogst kun je dan in mei al op je buik schrijven. Dit artikel publiceerde Jan Oude Voshaar in 2011: hoe je in de wijngaard de schade door voorjaarsvorst kunt voorkomen.

Rheinhessen en de vrieskou

Hoe is het in Duitsland? Onze terugkeer naar Rheinhessen zal op zich laten wachten, maar wat in het vat zit … Het burgunderland is groots en kent vele prachtige wijngaarden. Die vol staan met weiss-, grauburgunder en spät- en frühburgunder. Hun uiteindelijk vloeibare product is ook bij SmaakvanWijn te verkrijgen. Een hele range.
Het is ook hier oppassen geblazen! De extreme kou van de pool rukt op! En vorige week was het heerlijk warm, dus gevaar voor de knoppen aan alle fruitbomen en struiken!

Worms, oude wijnstad aan de Rijn

Maarten Luther, de Duitse monnik

Onze reis na Nierstein en Oppenheim gaat richting Worms. De oudste stad van Duitsland. Ook hier gaan we fietsen! Weet je nog, de Nibelungensage, zo mooi vertolkt door Wagner? Wel in Worms vind je het Nibelungenmuseum. Wijnfeesten in Worms zijn er ook meer dan genoeg! Even voorbij Worms grenst Rheinhessen aan de Pfalz. Het gebied met een zacht subtropisch karakter waardoor de amandelbloesem hier in het voorjaar volop geurt. Je kunt hier kiezen voor de südlichen Weinstrasse. In het voorjaar rijd je dan door een compleet roze landschap! De zogenaamde ‘amandelweken’ duren van 1 maart tot en met 30 april. Een serieuze tip voor volgend jaar hoor!

That’s Neiss

Rheinhessen

Zelfs verschillende lantaarntjes lichten ’s avonds roze op. Overigens zit in de Pfalz het topdomein van Neiss. Ook van dit weingut hebben we wijnen in de winkel. Het ligt in het noorden van de Pfalz, grenzend aan Rheinhessen. Het wijnhuis is innovatief en traditioneel tegelijkertijd. De wijngaarden van Kindenheim liggen hoger boven de Rijnvlakte. Het klimaat zegt men, is koeler waardoor de druiven langer rijpen om dan expressief in het glas naar voren te komen. Wijnstokken die deze kwaliteit leveren zijn soms wel 40 jaar oud. In de jaren 70 geplant door Neiss Sr.  Diep wortelend zorgen deze stokken voor krachtige wijnen en ja, niet alleen de burgunders doen hier hun ding! Nee ook druivenrassen als cabernet sauvignon, cabernet franc en zelfs syrah worden hier verbouwd.

Flörsheim-Dalsheim

Keller VDP “working on the steep slopes”

Na dit kleine uitstapje net over de grens van Rheinhessen verder voorwaarts nu naar Flörsheim-Dalsheim. Op zoek naar Weingut Keller. Ik volg het huis op instagram, maar ben er nog nooit geweest. Wel heel nieuwsgierig want op de website word je namelijk niet veel wijzer. Het lijkt of ze vanaf 2018 alleen nog maar met instagram werken. We gaan het zien. Het schijnt dat rond Dalsheim al zo’n 7000 jaar geleden mensen woonden. Maar hoe lang de wijnbouw hier al bestaat, dat staat nog altijd ter discussie. Zo’n 200 jaar na Christus vestigden de Romeinen zich in deze contreien. Met de wijnstok! Bij opgravingen zijn uit de deze tijd oude werktuigen en graven ontdekt. Aan bijzondere wijngaarden ontbreekt het hier niet. Deze foto komt van het instagram-acount van Keller.
Beroemd is de Dalsheimer Hubacker. In een document uit 1610 werd deze wijngaard al geroemd. De Riesling van Keller schijnt subliem te zijn. Wel, we gaan het zien en … proeven. Misschien ook de G-Max wel. Een drupje 🙂

Deze reis vervolgen we richting Bad Kreuznach!