Wijnreis Rheinhessen 3

Wijnreis Rheinhessen 3

Op weg naar Bad Kreuznach buigen we even af naar Westhofen, dan via Dittelsheim verder naar het noordwesten, richting Bad Kreuznach. Waarom met zo’n grote bocht? Omdat hier twee grootse wijnhuizen te vinden  zijn: Weingut Wittmann en Weingut Spies. Het laatste geleid door Tobias en Svenja Leib. Tot slot, maar niet de minste komen we dan natuurlijk bij Hartmut und Petra uit van het wijndomein Ch. Bernhard in Frei Laubersheim. Op een kleine 10 km van Bad Kreuznach waar we de laatste overnachting plannen.

Westhofen

Westhofen’s wijnwandelroute

Westhofen om mee te beginnen ligt ten noordwesten van Worms. Hier is een mooie wijnwandelroute: “Westhofen Wingertsheisjer”. Een pad dat bijna 9 kilometer door wijngaarden loopt. Het begin- en eindpunt ligt op de parkeerplaats Nickelgarten. Onderweg kun je heerlijk eten. Bijvoorbeeld bij Landgasthaus zur Linde.
Wil je in de buurt overnachten, dat kan hoor. Wat dacht je hiervan:

Gut Leben am Morstein

“Gut Leben am Morstein”! Dit is een hotel met restaurant, evenementenlocatie en bovendien een kookschool! De kamers zijn zeer comfortabel. Kijk maar eens even rond op de uitgebreide website die ze hebben. Weingut Wittmann ligt hier niet ver vandaan. Dus na een gastvrij verblijf ‘am Morstein’ weer op pad. De Wittmanns en hun voorouders zijn sinds de 17e eeuw wijnboer in Westhofen. Het wijnhuis is sinds 1990 biologisch gecertificeerd en sinds 2004 biodynamisch. De wijnstokken leveren door deze inspanning, wijnen met pracht en diepte. Rond Westhofen liggen glooiende heuvels, maar daaronder gaan miljoenen jaren van sedimentatie en druk schuil. Wat geleid heeft tot verschillende geologische formaties. Dat proef je terug in hun machtige wijnen. Het is goed toeven rond Westhofen 🙂

Dittelsheim am Flachsgasse

Dittelsheim

In Dittelsheim woont de familie Leib. Zij bezitten het Weingut dat vroeger van Gerold Spies was, die naam hebben ze zo gelaten. De afstand tussen Westhofen en Dittelsheim, langs de wijngaarden is zo’n kleine tien minuutjes. Dan sta je in de Flachsgasse. De Leibs hebben wijnhandel aan huis waar je op afspraak kunt komen. Ons bezoek, enkele jaren geleden is zeer goed bevallen. Uitermate gastvrije mensen met een groot wijnverstand. Bovendien leuke anders dan andere wijnen: Cabernet Sauvignon en Merlot! Ja zeker, je leest het goed. Niet alleen spätburgunder hier in de wijngaarden. De wijnen zijn fruitig, de premium wijnen rijpen in houten vaten. De beste wijnen van een vintage kunnen tot 18 maanden in de barriques bewaard worden. Er is hier geen haast – wat goed is, kan alleen maar nog beter worden. Aldus Tobias. Eind mei zullen we er weer zijn. Mits corona….

Door naar Frei Laubersheim! Wordt vervolgd