Wijnshop: Wijnen uit Duitsland

Rheinhessen

wijnshopWijnshop

Dat we naast De Eerste Soester Wijnschool in ons fijne pandje aan de Beukenlaan ook een bescheiden wijnshop voeren, is niet overal bekend! Toch liggen zo’n kleine 90 wijnen in onze wijnkast en weten vaste klanten deze weg goed te vinden. En net als iedere serieuze wijnliefhebber, hebben wij ook echte wijnliefdes gevonden in de loop der jaren. Liefdes waar we niet snel meer vanaf zullen stappen.  Misschien door onze opvoeding, wie zal het zeggen, zijn zowel Marcel als ik meer Italiaans geobsedeerd dan Frans. Zijn we gek van Duitse en Oostenrijkse wijnen en lopen we weg met Zuid-Afrika dat diep en voor altijd in ons hart gesloten zit.

Rheinhessen

Met regelmaat bezoeken we nieuwe en oude wijnstreken, gek op reizen zijn we ook. Natuurlijk heeft Duitsland een makkelijk te berijden, te bereiken en weids uitgestrekt wijngebied. We zijn er inderdaad graag en veel te vinden. Een van onze vaste wijnhuizen uit Duitsland is het huis van Petra & Hartmut Bernhard. Zij bezitten en bewerken zo’n 10 ha aan wijngaarden rond Frei-Laubersheim in Rheinhessen. In het hoekje van Rheinhessen, op de grens met de Nahe, vlakbij Bad Kreuznach.

Er zijn veel goede redenen om met deze wijnfamilie in zee te gaan, waarvan meer dan 60% van de ‘wijnbergen’ meer dan 25 jaar oud is. Alles wordt hier met de hand geoogst. Een enorme klus. Van de druif tot aan het glas verzorgen ze alles zelf. Ook de formidabele Sekt. Ja, Sekt met een hoofdletter. Winzersekt met de hand geplukte druiven met de hand ‘gerüttelt’ en uiteindelijk zonder bevriezen van de gistprop ontdaan. Uit tien flessen haalt men er negen. De dosage is vaak een scheut Beerenauslese. Prachtig zo nuchter en zonder poespas ze hier met de wijnen omgaan.

wijnshopHoe leuk is het om tijdens de reis met de jeep door de wijnheuvels te karren! Wat een feestje! Kom graag bij ons kijken naar de schatten uit Rheinhessen.

Silvaner-Riesling
Weissburgunder
Grauburgunder
Silvaner
Auxerrois
Gewurztraminer
Riesling Sekt