Wijnspijs en Rookoven

Wijnspijs en Rookoven

Vanochtend liepen Bob en ik zoals altijd vroeg in het bos. Koud, maar wel lekker. Klinkt dat tegenstrijdig? Het is een kou die met kracht het wintersportgevoel oproept. Dat bracht mij in gedachten terug naar de jaren, voor corona, toen je nog kon doen en laten wat je wilde. Zonder dramatische gevolgen.

bossen

Terwijl we zo door het bos gingen, mijmerde ik over die vroegere tijden. Ik was zes jaar toen ik voor het eerst op de lange latten stond. Terwijl ik daaraan terugdacht, realiseerde ik me dat ik in dat jaar mijn eerste bijzondere vriendschap opbouwde. Mijn jeugdvriendin die inmiddels al jaren in Amerika woont, maar met wie ik nog altijd contact heb. Volgende week is ze jarig en ken ik haar dan 56 jaar 🙂
Ik wandel en spreek nog steeds af met een andere studievriendin, ook al bijna veertig jaar.

Dat soort vriendschappen zijn heilig. Je hebt er soms maar een paar, maar ze zijn goud. Zo woont mijn soulmate in Engeland. Vriendschap vanaf het begin van de middelbare school. Nu hebben we elkaar al ruim een jaar niet in levenden lijve kunnen zien, heel apart, maar gelukkig zijn er genoeg communicatiemogelijkheden. Ik kon zelfs online via een live stream de bruiloft van haar jongste zoon volgen.

Het zijn niet alleen vrouwenvriendschappen, ook mannen hebben zo hun sporen in mijn leven achter gelaten, een plaatsje in mijn hart in bezit genomen.

Binnenkort ga ik voor de Business School Notenboom (als het weer kan!) een masterclass wijnproeven organiseren, bij mij in de Wijnschool voor de HBO studenten, waar ik dan natuurlijk ook wijnspijs een podium geef.
Daar komt dan zo’n vriendschap geweldig van pas. Vanuit een ver verleden heb ik nog altijd contact met een fanatieke ‘Roker”. Ja ha, lees dat niet verkeerd. Hij maakt lekkernijen in de rookoven! Van worsten met olijf/knoflook of kruidnagel, coppa van lam tot zalm, paling en ook kip. Heerlijk.

En dit najaar, als de deur van de Wijnschool gewoon wijd open zal zijn, komt er weer een wijnspijs cursus. Ik ben nu al bezig met het uitwerken van de wijnen. Het artikel dat ik las van wijnjournalist Gert Crum, waarin goed en helder de chardonnay druif en Chardonnay wijnen op een rijtje werden gezet, bracht mij op het volgende idee. Hoe leuk is het om verschillende typen Chardonnay te laten proeven bij het meesterwerk uit de rookoven van Tjeerd Wouters.
Alleen al het uitwerken op dit moment van deze masterclass en de wijnspijscursus geeft me enorme energie! Kijk hoe mooi:

Wil je meedoen met de wijnspijscursus. Dat kan hoor. Het zijn in het totaal vier avonden in het najaar dus, verspreid over september tot december, op vrijdag. De tweede vrijdag van de maand. Wat zal het heerlijk zijn als dat allemaal weer kan! Hou vol! Tot dan!