Wijnspinsels: boeken en de kunst van het lezen!

Wijnspinsels: boeken en de kunst van het lezen!

Lezen maar het niet verstaan

Wat lijkt me dat verschrikkelijk als je niet goed kunt lezen, als je niet begrijpt wat er staat. Ik kom zelf uit een enorme leesfamilie. Mijn oma las als een bezetene, de bijbel ja, maar ook allerlei andere boeken. Mijn ouders lazen, mijn broers en zus lezen enorm. Boekenkasten puilen uit bij ons allen, soms zelfs tot grote ergernis van onze partners. Ook onze kinderen zijn leesmonsters. Zo klein als ze waren, na praten en lopen, was lezen de eerstvolgende vaardigheid! De oudste bracht zelfs zijn 15 maanden jongere zus de beginselen van het lezen bij.

De ziel van  boeken

Boeken hebben een ziel, boeken vormen je als mens, denk ik zo. Als je niet goed kunt lezen, je niet verstaat wat er geschreven staat, dan is het natuurlijk heel lastig dat je een vragenlijst niet kunt invullen, een opdracht niet kunt maken of een bijsluiter voor medicijnen niet kunt lezen! Maar het lijkt me zelf nog verschrikkelijker als je niet in een hoekje met een boekje kunt gaan zitten, zoals mijn moeder vroeger over mij placht te zeggen. Immers als je een boek leest, kun je je fantasie helemaal los laten gaan. Heel anders dan het kijken naar een film. Daar is alles al voor je ingevuld en staat je eigen creativiteit stil. Lezen is ook nadenken! Peinzen, rollen verdelen, je brein aan het werk zetten. Ik heb oprecht medelijden met al die scholieren die het genot van lezen min of meer ontzegd wordt, omdat het internet en de digitale wereld dit met gemak overruled! Het wordt nu makkelijk gemaakt, maar daardoor later juist zo moeilijk!

Koude WereldWijnwereld

Neem nu de wijnwereld, stel dat je die leuke, pittige columns van “Wijnwijs” niet kunt begrijpen, er zit toch altijd een ondertoon in die je wel moet zien te pakken. Of de mooie verhalen van Stefaan Soenen, die nu weer een geurige serie neerzet in Perswijn getiteld “Proefpersonen gezocht”. Een zin als “De top-downinvloeden beginnen al op het niveau van de reukkolf. Deze neuronale structuur, gesitueerd in de hersenzone achter de ogen, ontvangt de signalen van de geurreceptoren uit de neus.” is natuurlijk geen jip-en- janneke taal te noemen. In het kader van het thema dat Soenen behandelt echter wel op zijn plaats. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Perswijn zich soms wel schuldig maakt aan elitair woordgebruik in artikelen waar dat niet absoluut niet noodzakelijk is. Maar dat terzijde.

Wijnboeken

Stel dat je die heerlijke wijnboeken niet kunt lezen, niet alleen de SDEN-lesboeken, maar ook al die andere mooie boeken die er geschreven worden over wijn, klimaat, bodem, wijnspijs! Het boek”Wijn en Spijs uit Nederland”  van Koen van der Plas om er een te noemen! Wat een informatie over Nederlandse wijngaarden, wijnspijs en verrukkelijke gerechten!  Kortom, scholen! Maak het je leerlingen moeilijk om het ze voor later makkelijk te maken! Boeken in de klas!