Wijnspinsels: historie in brand

Wijnspinsels: historie in brand

Brand in de kerk

Het eerste wat me gebeurde gisterenavond, was een projectie terug in de tijd, naar de immense brand in Hilversum. Mijn ‘grote’ broer nam me mee in zijn mini bianchi om te gaan kijken naar het alles verterende vuur dat om zich heen sloeg in de Grote Kerk van Hilversum. Als ware ramptoeristen stonden we daar tussen de menigte. Overweldigd door het geknetter van het vuur en het loeiende geluid van de wind die door de brandende kerk jakkerde. Een verbijsterend inferno zo net voor Sinterklaas in 1971. Niets dan een ruïne bleef ons dorp. Bij onze opa die brandmeester was geweest in zijn jonge jaren, de tijd dat hij bij de gemeente werkte, kwam de verdrongen herinnering aan de filmbrand van 1934 naar boven. 34 jaar oud was hij toentertijd geweest bij die afgrijselijke brand waar ze niet alle meisjes die daar genoten van een film, hebben kunnen redden.

vorstpasen 2019Zon aan de hemel

Vandaag brandt ook de zon aan de hemel! Geen reden voor fruittelers en druivenboeren tot ongerustheid, de komende dagen zal het kwik niet onder de nul graden zakken verwacht men! Sterker nog met Pasen lopen we allemaal in een rokje of korte broek. Heerlijk, ik kan niet wachten. Zou men in dit stadium al voorspellingen kunnen doen wat het ‘wijnjaar 2019’ ons gaat brengen? Lastig hoor. Neem 2018. In Bordeaux sloegen de hagelstenen in mei nog flinke gaten in de wijngaarden. En in juli werd hetzelfde gebied overgoten met enorme regens waardoor er spontaan schimmel ontstond. Ook geen pretje. Maar uiteindelijk kwam het meer dan goed! Bordeaux  gaf zijn visitekaartje af!

Nederlandse wijnen

Ook het Nederlandse wijnjaar 2018 is een kanjer van een jaar te noemen. En Nederlandse wijnen zijn een steeds normaler beeld in de wijnhandel! Wijnliefhebbers die iets goeds in het glas prefereren, zetten kwaliteit boven kwantiteit. Ze weten het allang! Er zitten briljantjes tussen de Nederlandse wijn. Zeker, de prijzen zijn aan de hoge kant, maar dit is simpelweg te verklaren door personeelskosten, duurdere aanleg van de wijngaarden en het risico op een minjaar! Dat  weegt minder zwaar aan de andere kant van de wereld. Ah, de zon brandt nog steeds! Dat wordt buiten lunchen. Zeker weten!