Wijnspinsels: Maar twee glazen Bordeaux?

Wijnspinsels: Maar twee glazen Bordeaux?

Wijnspinsels: maar twee glazen Bordeaux?

Te lezen in de ochtendkrant: “Advies aan de Fransen: maximaal twee glazen per dag, niet elke dag en hooguit tien per week”. Nou, eerlijk is eerlijk, het ging niet over bordeaux, maar over alcoholhoudende drank in het algemeen, niet perse over wijn. Geen uitgebreide lunches meer met aperitief, wijn en digestief tijdens het werk.  Als de dag van gisteren herinner ik me eind jaren 80 van de vorige eeuw de budgetmeetings in Parijs bij Accor als wij, als Nederlandse hoteldivisie de cijfers moesten gaan presenteren. Waar ik het voor de lunch nog net kon volgen, was ik na de lunch de weg rap kwijt.

Broodje bij de lunch

Maar goed, de dagen van weleer zijn voorbij. Het is allang verleden tijd. De boreale wind blijkt ook hier in Frankrijk te waaien, hij heeft de australe weggeblazen en derhalve zitten de Fransen nu net als wij noordelingen tussen de middag op een broodje te knagen, met een braaf glaasje melk of water. Reuze gezond.

bossenBNR’s Big Five

De Bordeaux, verguist en verheerlijkt, het thema van menige wijnbijeenkomst, zo ook gisterenavond het thema van de DoPG-2, de donderdagproefgroep. Zou deze streek met zijn ruim 112.000 ha aan wijngaarden, goed voor zo’n 5 miljoen hl wijn per jaar, onder dit Franse advies gaan lijden? Ik durf het niet te zeggen. Dit was bij uitstek een goede vraag geweest vanochtend bij BNR’s Big Five, waar Roelof Hemmen in gesprek ging met Ilja Gort. De Nederlandse wijnboer tegen het Bordelaise decor. Met een chateau vlak bij Saint Emilion in Saint-Romain-la-Virvée, op 20 km ten noorden van Bordeaux.

Bordeaux

Bordeaux, je komt er niet weg met wat de gemiddelde Nederlander uit wenst te geven aan zijn wijn. Bedenk dat de gemiddelde supermarktprijs rond de 3,50 euro ligt! Ook gisterenavond in het proeftafeltheater werd het weer eens fijn duidelijk! De gemiddelde wijn onder de 10 euro uit de Bordeaux is dun, dun met een korte afdronk. De uitzondering echter bevestigt deze regel, want de Tulipe die je bij Albert Heijn in de schappen vindt, daar is niets mis mee. Daar lusten ook de Fransen vast wel meer van dan twee glazen van per dag 🙂