Wijnspinsels: Nachtvorst

Wijnspinsels: Nachtvorst

En de stok weent…..

Niet om de mannen die in korte broek vanochtend vroeg in het bos wandelen. Blote melkflessen van iele spillebeen tot stevige olifantspoot uit de pijpen gestoken. De eerste zachte zonnestralen die tussen de schaapjes aan de hemel stralen, hebben de zware taak deze stappers te veranderen in een bruin velletje. Tja, het zijn niet allemaal Federers, die overigens voor de vijftigste keer de finale van een mastertoernooi heeft gehaald. Maar dat terzijde.

Winterslaap

Nee, de stok huilt omdat de winterslaap voorbij is. Finito. Klaar. Hij moet aan het werk. In Limburg bij Domein de Wijngaardsberg hebben de stokken van de chardonnay hun lentetooi al aangetrokken! Kwetsbaar voor nachtvorst zoals de wijnboer zelf aangeeft, hetgeen logisch is. De IJS-heiligen zijn nog lang niet geweest. Maar door de ligging van de Wijngaardsberg laat vadertje nachtvorst deze vaak links liggen. Behalve in 2017, toen was  het ijzig!

IJsheiligen

De IJsheiligen, wie zijn dat trouwens? De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. In de tweede week van mei vieren zij hun naamdag op 11, 12, 13 en 14 mei. Het waren allen gelovige mannen uit warme klimaten. Respectievelijk een Fransman, twee Romeinen en een Armeniër. Na hun christelijke verjaardagen kunnen we de bloemetjes buiten zetten.

nachtvorstNachtvorst

Wat er gebeurt als de vorst toch toeslaat? IJs nestelt zich in het weefsel van de knoppen die uitgebot zijn. Jonge scheuten en blad verkleuren bruin tot de dood erop volgt. De stok kan weliswaar nieuwe uitlopers krijgen maar deze zijn minder vruchtbaar. Om de wijngaard te beschermen tegen deze ijskoude narigheid, kun je hem zo inrichten dat de vorst eraan voorbij gaat. Op hellingen kan koude lucht wegstromen zonder schade aan te brengen. Maar goed, in het Nederlandse polderlandschap liggen deze locaties niet voor het opscheppen. Wijngaarden worden soms ook ingericht met hoogbouw. Dan zitten de knoppen en twijgen ver boven de koudste luchtstroom en lijden niet. Het Franse Chablis kent het gebruik van de chaufferettes. Hier vecht de warmte uit de kacheltjes tegen de koude van de vorst. Maar typisch voor Nederland is wel het besproeien van de bloesem. IJzige bloemetjes creëren zodat er een vacuüm ontstaat waardoor de toekomstige oogst bewaard zal blijven.

Zonnig weekeinde

Wel, ik ga mijn rokje maar eens aantrekken! Bruine benen, het staat zo gezellig! Rokjesdag dat wordt het zeker!

Oh ja, en die huilende stok, die is gemaakt in Weingut Faber in Freiburg! Schitterend!