Wijnspinsels: Natuurwijn, laat de natuur haar gang gaan!

Wijnspinsels: Natuurwijn, laat de natuur haar gang gaan!

Natuurwijn

Gegrom, gesnuif, gehumd en gelachen, maar ook oh’s en ah’s wat lekker! De DoPg heeft zich gisteravond enthousiast over de “Vin Nature” – natuurwijn gebogen! Wijnen die je niet achteloos naar binnen giet, in tegendeel, over elke slok moet je nadenken. Elke snuf brengt verwarring, diep genot of afgrijzen. Kortom, een thema dat zeker voor herhaling vatbaar is om ons er nog verder in te verdiepen.

In de bio-Wijngaard

Simpel gezegd, de wijngaard wordt biologisch of biodynamisch aangestuurd, zorgvuldigheid in acht genomen, geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Anders dan ‘lutte raisonnée’ waarbij ook het milieu voor mens, plant en dier zoveel mogelijk gespaard blijft, maar met in het achterhoofd duidelijke aandacht voor economische rentabiliteit.

Rudolf Steiner

Biologisch-dynamisch werken,  ook  dat gaat zonder kunstmest en chemische middelen, daarnaast is deze ‘leer’ geïnspireerd op de antroposofische principes van Rudolf Steiner en de hieruit voortgevloeide zaaikalender van Maria Thun. Wijngaard en kelder worden afgestemd op het ritme van de kosmische cycli. Samengevat: wat je uit de natuur haalt moet je ook teruggeven!

NatuurwijnDe wijnkelder

Maar de crux van de natuurwijn zit hem in de wijnkelder! Daar draait het om bij natuurwijn. We weten allemaal dat de invloed van sulfiet groot is. Natuurwijn wil daar niets (bijna niets) van weten.  Sulfiet is een antioxidant (max. 200 mg per L voor witte wijn en max. 150 mg per L in rode wijn in de EU) Het werpt zich in de strijd tegen oxidatie, voert oorlog met schimmels en bacteriën en geeft houdbaarheid aan de gecreëerde wijn. Maar toevoegen van sulfiet is menselijk handelen! Ingrijpen tijdens het vinificatieproces! En daar is zijn de natuurmannen en –vrouwen op tegen. Ook geen toevoegingen van gist, arabisch gom en tannine.

Wilde gisten

Inheemse gisten zijn de goden van de natuurwijn! Die moeten op de barricade in de kelder. Barriques zijn niet toegestaan. Want dan voeg je vanilla- en cocosgeur aan de wijn toe. Grote vriendelijke houten lobbesen mogen dan weer wel. Goedaardige vaten die alleen een omhulsel vormen. Kortom geen interventie in de wijnkelder! Echter, geen sulfiet gebruiken of uiterst weinig geeft een enorme variatie aan uitkomsten. Van succesvolle wijnen tot absolute malheur! En dat hebben we gisterenavond allemaal geproefd! Overigens, nul sulfiet in wijn bestaat niet. Dat is onmogelijk omdat er altijd sulfiet op natuurlijke wijze tijdens de vergisting van het suiker ontstaat.

Onze wijnen kwamen grotendeels bij “AndereWijn” vandaan! Een aanrader! Een uitgebreide wijnwebsite met wijnen uit maar liefst 25 landen.