Wijnspinsels: nieuwe generatie wijnmakers

Wijnspinsels: nieuwe generatie wijnmakers

Italiaanse wijnmakers hebben voldoende opvolging

Een nieuwe generatie wijnmakers in Italië  schijnt als paddenstoelen uit de grond te schieten. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar bij de Franse oudere collegae niet zoveel animo is onder het jonge spul aldaar. Hoe zou dat komen, is dat omdat Italië toch meer het familiegevoel omarmt daar waar Frankrijk misschien meer de nadruk legt op, ja op wat? Wie geeft mij een kijkje in de Franse ziel?

Slijtersvakblad

Ik las dit vanochtend in het slijtersvakblad en het intrigeert me.  Zo stond het beschreven: “Waar de oudere Franse wijnmaker soms de grootste moeite heeft om een opvolger te vinden, is in Italië juist een kentering zichtbaar. Steeds meer jongeren zien hun toekomst in de wijnbouw. Landbouworganisatie Coldiretti meldde dit op Vinitaly. In één jaar tijd zijn er 1.200 wijnmakers bijgekomen die niet ouder zijn dan 25 jaar”

Francofielen

Misschien omdat ons tweede ouderlijk huis vroeger in Italië stond, wij alle vakanties in het Italiaanse landschap doorbrachten, heb ik weinig affiniteit met Frankrijk. Voor mij is dit heuglijk nieuws! Wijnbouw in Italië zal  onverminderd doorgaan. Tuurlijk heb ik alle wijnstreken in Frankrijk bezocht. Extra vaak kwam ik in de Bourgogne, de Alsace en de Champagne. Met de studenten van de Business School Notenboom die ik hier het geheim van wijn mocht uitleggen. Marseille gezien, Nice bezocht, de Rhône verkend, door Savoie en de Jura gewandeld en natuurlijk kind voor kind meegenomen naar Parijs. Maar francofielen kun je ons niet noemen.

wijnmakersItaliaanse wijnen

Dit overdacht ik in de stoel bij de mondhygiëniste die eens even lekker in mijn mond zat te prikken. Een krachtige, maar charmante vrouw, dat kun je wel stellen. Het gekras en gekraak drong tot in het diepste diep van de hersenenen door. Terwijl je daar zo ligt met je bakkes open en een oog half dicht, geklemd onder de arm van de folteraar, kun je je verbijten of fijn mijmeren over alles wat je bezighoudt, voor mij dus de wijnwereld. Bij voorkeur de Italiaanse wijnwereld. Pfff, ik was precies op tijd terug in Soest om de jongste levering Primitivo aan te pakken!