Wijnspinsels op tweede paasdag

Wijnspinsels op tweede paasdag

Wijnspinsels op tweede paasdag

Waarom spreken we allemaal zo’n godsdienstig andere taal? We schrijven tweede paasdag 2019. Nou heeft deze dag natuurlijk niets meer met Pasen te maken, maar is het gewoon een nationale lekkere vrije dag. Voor het gemak tweede paasdag genoemd. Gisteren was de eerste  voor ons bijzonder spannend! Ons nichtje was met haar twee zonen op weg naar Sri Lanka. Of all places! Dus met z’n allen continu het nieuws volgend uiteraard. Hopen op goed bericht van haar. Dat was niet zo makkelijk, want whatsapp en facebook mochten niet gebruikt worden. Maar het bericht kwam, haar reisgezelschap was direct doorgereisd naar een bestemming ver weg van het geweld.

Bijzonder begin van je vakantie!

Vanochtend vroeg appte ze het volgende: “Veilig en NU pas bereik helaas. Chaos in het land maar we zijn meteen doorgereisd, ver weg van de aanslagen. Hoe wordt een land wakker op zo’n dag? Verschrikkelijk voor de mensen. Wel zon hier, raar. We gaan het zien … XXX”.

Godsdienstig klimaat

Wat een vreselijke strijd zijn die godsdienststrijden toch! Terwijl de wereld zo mooi zou kunnen zijn. Met lente en kalfjes in de wei.
Nu is het echt niet zo dat het protestantisme verschoond blijft van vijandigheid! Ook daar vindt  geweld plaats. Hoe mijn opa ontplofte als er weer van die zware jongens met oma stonden te discussiëren aan de voordeur. Opa was zeker gelovig maar moest goddank niets van die zware zwarte onheilpredikers hebben. Ken je ze niet? Lees het boek van Jan Siebelink: “Knielen op een bed violen”. Hier in wordt het leven van een christelijke bloemenkweker geschetst die ten prooi valt aan een sektarische godsdienstige geloofsgemeenschap. Een schitterend geschreven boek, maar ik heb het niet uit kunnen lezen, zo vreselijk vond ik deze entourage.

druivenstokNederlands wijnklimaat

Zo’n bloemenkweker had toch zo veel meer van zijn leven kunnen genieten! Paar druivenstruikjes erbij en hij had ook nog wijnboer kunnen worden. Hoewel, in die jaren zat het weer natuurlijk niet mee! Dat is nu wel heel anders! In de Nederlandse wijngaarden lopen de wijnstokken uit als mallen! Door het warme weer van maart en de mooie dagen nu zitten de stokken al vol in het blad en zal de bloei rond medio mei zijn, is de verwachting. En dat is heel vroeg voor Nederlandse begrippen! Waar gaat dat heen met het Nederlandse wijnklimaat? De wijnen zijn nu al zo verrassend lekker! Ben zo blij met mijn wijnwinkelkeuze waar de Nederlandse wijn een belangrijke positie heeft!