Wijnspinsels, Roze wijn of Rosé?

Wijnspinsels, Roze wijn of Rosé?

Wijn in alle kleuren

Roze wijn, witte, rode en zelfs oranje wijn. We draaien ons hand er niet meer voor om. Kijken nergens meer raar van op. Ja, over blauwe wijn praten we niet! Laten we die alsjeblieft snel vergeten. Dit komende Paasweekeinde is natuurlijk het optimale weekeinde voor een mooi glas Rosé.

Een goed glas Rosé

Met een goed glas roze wijn bedoel ik een echte rosé, een spannende, sprankelende, frisse wijn die niet snel zal vervelen. Waar het fruit uitspat, niet die vlakke bende. Of waar de kruidigheid overheerst, met een fijn opwekkend zuur, heerlijk voor de lunch in eh… bijvoorbeeld Marseille, of gewoon hier in Soest. Geen vin gris of een vage roze blush, dan kun je net zo goed een mooi glas wit drinken toch? Druiven voor de vin gris worden direct geperst zonder schilweking. Ook zeker geen zuurstokroze limonade met een vleugje alcohol en vooral veel zoet. Je wordt al misselijk als je er aan denkt 🙂

Het proces

Rosé vinificatie is een proces waarbij de wijnmaker de kleur van zijn wijn bewust tussen rood en wit laten opvlammen. De schillen weken een korte poos  in het vrijgekomen sap van de gekneusde druiven. Als de juiste hoeveelheid kleurstof uit de schillen is getrokken, worden deze weggehaald. Het sap laat men aflopen of de pers komt er aan te pas. De grenachedruif  bij uitstek is zeer geschikt voor rosé. De kleurstoffen (anthocyanen) uit deze schil laten makkelijk los en worden in zo’n 10 tot 12 uur in het sap opgenomen.

Co-fermentatie

Schillerwein is weer anders “hergestellt”. Hiervoor reizen we af naar het Duitse Württemberg. Je ziet hier een andere manier van rosé maken, namelijk een co-fermentatie van rode en witte druiven. De zelfde term wordt overigens ook in Duitstalig Zwitserland gebruikt. Voorwaarde is wel dat de druiven van een wijngaard komen.

Bloedend sap

Rosé als bijproduct bestaat ook! In dat geval is de intentie van de wijnmaker een krachtige, volle rode wijn te maken. Hierdoor laat hij in beginsel wat sap weg lopen. Saigner genoemd. Kortom, rosé kan op veel manieren ontstaan, maar het gaat  er uiteindelijk om uit te vogelen wat jij het lekkerst vind. Wat past het beste bij jouw karakter! Bij jou smaak? Is het misschien die geweldig frisse Horgelus uit de Gascogne? Of die spannende Blanc de Noir met kopergloed uit de Betuwe? Wel ze liggen klaar voor je hoor, bij ons in onze Soestse winkel aan de Beukenlaan! Tot straks!