Wijnspinsels: Trotsmarkt, waar staat dat voor?

Wijnspinsels: Trotsmarkt, waar staat dat voor?

Trotsmarkt, wat betekent dat eigenlijk?

Lig je niet in je bed, sta je niet op het sportveld, ben je niet in de kerk…. Dan ben je vast op de Trotsmarkt van Baarn, opgebouwd op het terrein van Kasteel GroeneveldTrotsmarkt. Ook vanochtend wandelde ik met hond Bob onze gebruikelijke zondagswandeling over de landerijen van Groeneveld en door het slachtveld der dode bomen in het bos aan de westkant. Aan het einde kwamen we als vanzelf op de Trotsmarkt! Trots gaat over delen van de mooie dingen die het leven te bieden heeft, trots op de mooiste locaties die je in Nederland kunt vinden.

“Op Trots koop je niet alleen een stuk kaas maar je beleeft het ook, de bevlogenheid van de standhouders is de ruggengraat van Trots en daarnaast telt de sfeer en schoonheid van de locatie ook mee”

 De Wijnberg

In het park vind je ook de zogeheten wijnberg. De eerste keer, heel lang geleden dat ik het naambordje in de richting van deze berg zag, was ik blij verrast. Ik ging enthousiast en nieuwsgierig op weg naar de wijngaarden van Kasteel Groeneveld. Wat zou er verbouwd worden op de wijnberg? Een korte wandeling langs het water. Noordelijk gelegen, vast veel nachtvorstgevaar, dus al te vroeg rijpende druiven zouden het vast niet zijn ….maar ja, voor een late rijper als de macabeo die zich wil koesteren in warmte, ook kansloos.

Een koude kermis

Ai, de koude kermis! De beek waar langs het pad loopt, eindigde in het noorden in een royale vijver waar zich een klein eilandje in het midden bevindt. In het voorjaar en zomer de kraamkamer voor vogels. Hier vond ik de opgeworpen heuvel: de Wijnberg geheten. Maar van wijngaarden geen sprake! Het bleek namelijk om een mislukt experiment te gaan. De heuvel dankt zijn naam aan de druiventeelt die hier tevergeefs werd uitgeprobeerd. De Wijnberg biedt wel een mooi uitzicht over de achterliggende weilanden met heel veel paarden.

Hmm, toch is het ook in onze streek, rond Utrecht best te doen om mooie wijnen te maken! Wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk is daar een heel mooi voorbeeld van!