Wijnspinsels: wat weet jij van auxerrois?

Wijnspinsels: wat weet jij van auxerrois?

Auxerrois

Auxerrois, wat weet jij van het druivenras auxerrois? Je komt het met name tegen in het noordelijke deel van Europa. In Luxemburg waar Domaine Cep d’Or deze druif verbouwd, maar ook in Rheinhessen, in de Alsace waar ze hem samen met de pinot blanc in de blend gooien en dan de wijn “Pinot Blanc” noemen. Tja, rare jongens, die Franzosen. Ook in Nederland is de Auxerrois een graag geziene wijn. De Kleine Schorre doet grote dingen met deze druif! Brengt hem tot grote hoogtes.

Auxois

Het is een druivenras, waarvan sommige mensen zeggen, ja auxerrois komt natuurlijk uit Auxerre. Hmm, niet helemaal waar, sterker nog helemaal niet, in de stad Auxerre zelf kom je geen druivenrassen tegen. Wel in de Chablis natuurlijk, maar die noemen we voor het gemak chardonnay, of heel soms sauvignon blanc, denk maar aan Les Temps Perdus. Men denkt dat de naam een verwijzing is naar de oude benaming van de Elzas: ‘Auxois’.

Malbec

Wellicht denk jij aan de malbec! Ook dat kan. Cot uit Cahors is gelijk aan auxerrois. Fijn hoor dat ze het in de wereld der druivenrassen zo variabel mogelijk maken. De druif waar het hier omgaat komt uit de streek Lorraine. Niet zo’n bekende wijnstreek voor de gemiddelde wijnliefhebber, omdat alle aandacht altijd naar de Elzas gaat.

SmaakvanWijnSappig met zachte zuren

Wat kun je verwachten van een Auxerrois?  Ik vind dat hij op de pinot blanc lijkt, maar een beetje out of the box ook tussen een milde sauvignon blanc en een frisse chardonnay in. Het is een fruitige wijn, maar daarnaast zit er een fijn zuurtje in, niet superhoog, maar heel verfrissend als aperitief of bij een mooie salade. Een visgerechtje kan hij ook zeker hebben. In Wine Grapes komt hij als volgt naar voren: “Low-acid variety useful in cool climates”. De druif rijpt vroeg in kleine trossen met ronde besjes. De kalkbodem in het noorden van Frankrijk doet hem goed. En ….laat dat nu ook  de bodem in Schouwen Druivenland zijn. !

Puzzelen

Zo vallen alle puzzelstukjes op de plaats als je bovendien weet dat auxerrois een nakomeling is van gouiais blanc x pinot. Tot slot nog één leuk weetje: waar men in Chili de druif carmenère ooit aanzag voor merlot, zo dacht men in Zuid-Afrika dat een aantal vroegrijpe druivenstokken chardonnay waren, echter, ha ha, het bleek auxerrois te zijn!