Wijnstokken planten

Wijnstokken planten

Wijnstokken, hoeveel per hectare?

Wel eens nagedacht over wijnstokken? Over hoeveel wijnstokken er nu eigenlijk in een wijngaard staan? En hoe groot is die wijngaard dan? Wel een standaard antwoord bestaat hier niet voor. Een en ‘t ander hangt namelijk samen met het wijngaard-ontwerp, de locatie van de wijngaard en het druivenras.

Horizontaal of verticaal

Hoe ga je trouwens de wijnstokken planten, in welke richting? Van noord naar zuid of juist van oost naar west? Hellende wijngaarden, wat doen we er mee? Beplanten, zoals langs de Moezel, of de Ahr of terrassen aanleggen zoals je in de Noord-Rhône  tegen zult komen.

Plantdichtheid

Als de wijnboer dit allemaal op een rijtje heeft, moet hij de pootafstand vastleggen. Hoeveel ruimte laat hij tussen twee wijnstokken, tussen twee rijen wijnstokken? De plantdichtheid betreft het aantal wijnstokken per oppervlakte eenheid, meestal hectare en heeft als zodanig een belangrijke invloed op de kwaliteit van de druiven.

Ruimte in de Nieuwe Wereld

Vroeger, in de tijd dat de Nieuwe Wijnwereld echt een nieuwe wijnwereld was, plantte men ruim. Iedere stok een suite! De gebieden lagen in een warme omgeving, de grond vruchtbaar. Deze aspecten zorgden ervoor dat de loofwand van de wijnstokken eigen levens gingen leiden! Met een plantdichtheid van nauwelijks 1000 stokken per ha woekerde de wilde wingerd mateloos! Gevolg was dat de druiven in de volle schaduw hingen, onrijpe druiven en zelfs onrijp hout dat in het nieuwe jaar de druiven zou moeten dragen.

Bordeaux

Kortom, wijngaardlocatie, klimaat, bodem en druivenras spelen dit spel gezamenlijk. In de Bordeaux houdt men een plantdichtheid aan van 10.000 stokken per hectare. De opbrengst per wijnstok is niet hoog, de kwaliteit per druiventros des te beter. De rijen hebben een tussenruimte van een kleine meter, ook tussen de stokken in is de ruimte klein. Maximaal overlevingskans voor de druif! Waar een hoge plantdichtheid  competitie veroorzaakt tussen de wijnstokken onderling, geeft een lagere plantdichtheid over het algemeen een geringere opbrengst en een lagere kwaliteit. Tenzij het snoeisysteem in de wijngaard hierop is aangepast.

Gematigd klimaat

In gematigde klimaten, waar een groot deel van de Europese wijngaarden onder valt, geldt de regel dat de beste kwaliteit druiven (hoger suikergehalte, lager zuurgehalte en hogere kwaliteit polyfenolen bij blauwe druiven) bij een hogere plantdichtheid wordt bereikt. In de praktijk ligt deze plantdichtheid tussen de 5.000 en 10.000 stokken per hectare. Nog hogere plantdichtheden verzwakken de stokken, bovendien wordt de wijnbouw te kostbaar. (Bron: wijnbouwmodule G. Horstink)

Uit de praktijk

Maar goed, het is niet uitsluitend een vast getal! Neem bijvoorbeeld de wijngaard van de Dutchies in Frankrijk.

LEES HIER VERDER :)

LEES HIER VERDER 🙂

“De eerste jaren rooiden we vele hectares en plantten we ook veel hectares aan. De plantdichtheid van de wijngaard zat op gemiddeld 3000 pootjes per hectare, dit betekent dat met deze druivenstokken een hoeveelheid van ongeveer 6000 liter per hectare gehaald mag worden. Dit is een AOC regelgeving waar we ons aan moeten houden. Met het nieuwe aanplanten bereiken we dichtheden van 5000 poten per hectare om dezelfde 6000 liter te bereiken. Zo hoeft er per plant minder geproduceerd te worden wat resulteert in mooiere wijn en minder uitputting van de plant.”

Ook in Italie hebben ze zo hun kijk op de wijngaard.

De wijngaard van La Volpara kan in twee delen worden gesplitst: de oude wijngaard met druivenstokken van zo’n 35 jaar oud en de nieuwe wijngaard met druivenstokken van zo’n 10 jaar oud. De druivenrassen in beide wijngaarden zijn Sangiovese, Merlot, Grechetto en Chardonnay.

LEES HIER VERDER :)

LEES HIER VERDER 🙂

De plantdichtheid in de oude wijngaard is zeer traditioneel met 900 stokken op 0,5 hectare, terwijl de nieuwe wijngaard een plantdichtheid heeft van 2500 stokken op 0,5 hectare. Alle stokken worden op guyot gesnoeid.
We beperken de productie per stok zeer, we streven naar 0,5 kg per stok in de nieuwe wijngaard en naar 1,0 kg per stok in de oude wijngaard. Een beperkte opbrengst zorgt voor geconcentreerde druiven. Regelmatige controle in de wijngaard zorgt voor het maximaliseren van de kwaliteit van de druif.