Pampered by Mediterranean sun, shaped by Alpine landscape

Pampered by Mediterranean sun, shaped by Alpine landscape

Alto Adige

De eerste keer dat ik door de wijnstreek Alto Adige kom, ben ik mij daar wonderwel niets van bewust! Klein als ik ben, op vakantie met broers, zus en ouders, onderweg naar – ergens in de buurt van – Venetië. Nog redelijk betaalbaar in die tijd, hetgeen natuurlijk wel wat over mijn leeftijd zegt 🙂

San Christina

De tweede keer, dat we richting AA rijden, een van de wijnstreken Italië, há ook die keer ben ik me er niet bijster van bewust! Huwelijksreis! Februari 1992. Op weg naar San Christina. Met mijn lief. Ook daar komen zusjes en zwagers om de hoek kijken! Schoonouders, kleine neefjes en nichtjes! We hebben iedereen meegenomen! Of…was het anders om 🙂

wijnstreken-ItaliëBolzano

Drie keer is scheepsrecht! De derde keer dat we over de Brenner scheuren, richting Stilzerjoch dit keer, gaan we zomerskiën met twee broertjes en zussie. Ik vergeet het nooit meer. We zijn in die tijd de trotse bezitters van  een Amerikaanse auto. Groot want ja, drie kleine kinderen …. Enfin, boven op de Brenner geeft het kreng de pijp aan Maarten! Daar staan we bepakt en bezakt met zomer- en winterspullen, drie kleine kinderen en vijf x ski-uitrusting. Hmmm pak dat maar eens over in een ‘vervangend’ voiture.

“We laten jou bal hier,“ zeggen we tegen de kleinste! De oudste twee juichen! “We laten jullie boeken in de auto achter!” De jongste grijnst “ja doe doe doe!” “Jij moet maar hier blijven,” plagen we ons babykadootje! “Neeheee” schreeuwen de broer en zus gepanikeerd!
En zo maken we dat jaar  wel kennis met Bolzano! Vooral met de garages! En de Strada del Vino, die zien we niet!

We hebben alles in gehaald.  We bezoeken de wijnstreken van Italië ieder jaar, dan weer naar het zuiden, dan  eens een paar dagen bivakkeren rond het Lago di Caldaro.  Een rustgevende gedachte.

Alto Adige: een wijnbouwgebied, op zich! Tussen het gebergte van de Alpen en de cipressenbomen van Toscane, hemelsbreed ten noorden van het midden: Alto Adige! Met als autostad eh wijnhoofdstad: Bolzano!
Alto Adige: één van de kleinste Italiaanse wijnregio’s! Wijngaarden van de Alpenhellingen tot aan het Mediterraanse landschap van het zuiden! Tussen de appelboomgaarden.

Alto Adige: met zijn inheemse druiven zoals de  schiava (de vernatsch) de lagrein en de ‘rozenwater’ gewurztraminer.
Alto Adige, al vanaf zo’n 500 jaar v Chr.  een wijnbegrip. De wijnen uit de regio behoren daarmee tot de oudste van Europa. Het volk ingenieus! Terwijl de wijn aan het hof van Caesar nog in leren zakken werd verpakt, bewaarden ze hier in de streek de wijn al in houten vaten.

alto-adige-kaart-wijnstreken-ItaliëDe druiven die de overhand krijgen door de eeuwen heen en zich als de beste manifesteren zijn geordend in 98% DOC kwaliteit. In 2007 wordt het Consortium van Alto Adige wijnen gevormd.

Alto Adige…. ‘Land of Great Wines’

Het terroir in de Alto Adige is zeer verschillend. Je vindt dat natuurlijk terug in de wijnen. Neem bijvoorbeeld de gewurztraminer of de lagrein. ‘Nergens” zeggen ze hier, “vind je zoveel expressie terug uit deze druiven in je glas.”

“In just a short period of time, Alto Adige has become Italy’s top White Wine region. The requirements for this were the Alpine-Mediterranean climate, the quality of there soils and the enviable locations of the vineyards. These fortunate conditions have been transformed by those in Alto Adige into a success – thanks to a generation of meticulous, diligent winegrowers and the use of coöperatives with a wealth of ideas.” Ernest Gentili and Fabio Rizzari, Vini d’Italia de l’ Espresso

 Een blik op Lago di Caldaro

Wijnbouw

Alto Adige druiven groeien waar andere op vakantie gaan. Niet vreemd met 300 zon-dagen per jaar en een mild bergklimaat. In het noorden beschermd door de alpen tegen de ijskoude winden. Terwijl naar beneden meer het Mediterrane zich laat voelen. Iedere wijngaard heeft zijn eigen microklimaat! Er worden maar liefst zo’n 20 druivenrassen verbouwd.

Veel zon dus, in de zomermaand kunnen de zon-uren oplopen tot bijna 250 in de maand juli. Maar daarentegen ook heel weinig neerslag. Alto Adige mag klein zijn, maar toch, er zijn maar liefst zeven verschillende ‘typische’ wijnbouw zones! Van Basse Atesina tot aan het extreem droge Val Venosta.  Met elf witte druivenrassen en tenminste zes rode van schiava tot aan de moscato rosa! Verbluffende wijnbergen!

Hoofdfoto de wijnbergen van Tenuta Niedermayer!