Wijntje raden of verbanden leggen?

Wijntje raden of verbanden leggen?

Wijntje radenWijntje raden of verbanden leggen?

Niemand zal ontkennen dat organoleptisch proeven, het ontleden van het sap in het glas, iemand in een staat van absolute paranoia kan brengen. Wijntje raden lijkt het soms.
“Wat nou rijpe tannines? Wat nou hoge zuren? Wat nou restzoet? En hoe zo laag in alcohol?”

Elke nieuwe start van een SDEN-1 of 2 en soms ook op niveau 3 zie ik het weer gebeuren. Wijnliefhebbers die vertwijfeld staren, de kluts kwijt raken en het beetje wijnkennis wat ze ooit dachten te bezitten zien verdampen als sneeuw onder de zon. Iedereen is ooit zo begonnen! Niemand kwam als geboren proever ter wereld. Hoewel, baby’tjes die met volle overtuiging het spinazie hapje tegen de muur weten te kwakken. Ja, die bestaan er wel. Ook hier spreek ik uit ervaring.

Wijn leren proeven, ontleden als het ware,  is als het leren lezen van een boek. De krabbeltjes die je ziet, ga je als letters zien, deze vormen langzaam maar zeker de woorden die je na enige tijd ook als zinnen aan elkaar leert rijgen. Uiteindelijk, na jaren ervaring en steeds meer lezen kun je boeken van ieder kaliber en op elk niveau verstaan. De een wat beter dan de ander.

blindproeven wijnVerbanden leggen

De kunst van het wijnproeven en het ontleden van de wijn zit hem eenvoudig weg in het leren de juiste verbanden te leggen. Het volstaat dus echt niet als je in de praktijk weet hoe je een wijn moet proeven. Een en ander wordt pas waardevol als je de praktijk met de theorie kunt verenigen. De wijnwereld wordt steeds groter. Hoewel er ook voldoende afname van wijnbouwareaal plaats vindt en men waar dat gebeurt, zich meer bezig gaat houden met kwaliteit dan met kwantiteit. Dat is mooi! Die wijnen laten zich uiteindelijk ook makkelijker lezen. Zijn makkelijker te verstaan.

Voor het begrijpen van deze wijnen, het weten te interpreteren wat je proeft, daarvoor heb je dus wijnkennis nodig. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je wijnleven zal worden.

Wijnaroma

Dat wijn gemaakt wordt van druiven, mag bekend worden verondersteld. Dat die druiven zoveel wijnaroma’s kunnen bevatten, dat is nog weleens een dingetje. In die zin dat de aardbeiengeur in de wijn fabelachtig verklaard wordt door het aardbeienveld wat vlak bij de wijngaarden ligt. Maar nee, zo eenvoudig is het simpelweg niet. Het aroma van aardbeien, bloemen, frambozen, kersen, appels en zelfs van groene paprika’s zijn druif-eigen geuren. Scheikundige veranderingen in moleculen die plaats vinden tijdens het weken van de druivenschillen dragen zorg voor het ontstaan van allerhande geuren die tot je grote verbazing soms werkelijk niets met druiven te maken hebben.

Druifeigen

Deze zogenaamde primaire aroma’s, de aroma’s van de druiven die uit de schil  verschijnen, daarvan zullen we er enkele bij de kop pakken. Ten eerste het groene gevaar, de paprika. Groene paprikageur, dus niet rode, gele of oranje, maar serieus specifiek de groene variant ontstaat door een moleculenreeks uit de serie ‘pyrazines’. De juiste benaming is 2 metoxy – 3 isobutyl – pyrazine. Niet te verwarren met de 2 metoxy – 3 isopropyl die weer veranwoordelijk is voor de groene grassige geuren.

Cabernets en sauvignons

Deze geur is vind je in de wijnen op basis van sauvignon blanc druiven of cabernet sauvignon en zijn vader cabernet franc. Ah, als dit een gegeven is, dan kun je hier verder op doorborduren! Immers, welke wijnen hebben deze druivenrassen als basismateriaal? Dat zijn die uit de Loire en de Bordeaux bijvoorbeeld. Als je dan ook weet dat deze geuren met name in jonge wijnen aanwezig zijn, heb je aardig wat aanwijzingen in je hand. Het lijkt wel Cluedo.

Stel dat je naast deze groene toets ook een hoog alcohol percentage waarneemt, dan heb je bovendien ook nog een extra aanwijzing die een richting kan aangeven naar overzeese landen als Californië (Napa Valley) Australië of Chili.

Bouquet reeks

Kijk aan, zo wordt wijnproeven niet wijntje raden, maar een serieuze opgave waarin kennis en praktijk hand in hand gaan.
Morgen pakken we een ander veelvoorkomend aroma op.  Wellicht kun je aan het einde van deze ‘bouquet reeks‘ met veel meer vertrouwen wijn proeven en is het wijntje raden voorgoed verleden tijd.