Bijzondere wijnverhalen!

Bijzondere wijnverhalen!

Oproep wijnverhalen!
Twee jaar geleden deelde Bram Schrijver een mooie verhaal uit zijn sommelier leven! Over een bijzondere ervaring met een bijzonder druif! Uit een fantastische wijnstreek. Het verhaal vind je hier onder. Maar stel dat jij ook zo’n leuke ervaring hebt die je wilt delen? Please, feel free! Met plezier plaatsen we je wijnbelevenissen in onze wijnkrant! Doen!

Bram Schrijver – Diplom Sommelier! Hij schreef het volgende  wijnverhaal:
Ervaringen en een waar verhaal van een Diplom Sommelier!”

Als Diplom Sommelier moest ik voor een bruiloft een wijn serveren waarvan ik nog nooit gehoord had.

Caberlot druiven
Caberlot! Nog niet gehoord van deze wijn. Met veel ongeloof kijk ik de heren aan en zeg ‘zeker een Cuvee?’ Nee het is een zuivere Caberlot! O.K. de volgende dagen ben ik op zoek gegaan naar een Caberlot en krijg ik een adres van Al Pino in München. Ik bellen naar Al Pino en vraag, zonder er in te geloven, naar een Caberlot: “ja die heb ik maar je krijgt er niet een, want ik krijg zelf maar 48 flessen (Magnums)”.
Geen probleem zegt de vriend van de man die ging trouwen, ik zorg er wel voor. Hij hield zijn woord en bestelde de wijn bij een voor mij onbekende leverancier en vertelde mij ik heb ze in de kelder liggen, helaas kort voor de bruiloft werd zijn kelder leeggeroofd – wijn weg. Ook geen probleem zegt de vriend ik heb nog 3 flessen in mijn andere kelder liggen en die neem ik dan wel mee.

Informatie

Om goed voorbereid te zijn op deze avond –  mijn opdracht was een 8 gangen menu met wijn presentatie aan elkaar te praten –  ben ik aan het googlelen geweest op uit te vinden wat deze bijzondere wijn de Caberlot nu wel was.

Druivennaam
De naam van de wijn is gebaseerd op een eenmalig raadsel, bestaand uit Cabernet Franc en Merlot waarbij niet vastgesteld kon worden welke druivenras het exact was.
Men had het sterke vermoeden dat het een mutatie of natuurlijke kruising was van Cabernet Franc en Merlot vandaar de X op het Etiket. Het ras is in de 60er jaren opgedoken en in Maremma, Toscana door een zeker heer Dr. Remigio Bordini verder gekweekt geworden, maar niemand wilde deze onbekende naamloze wijn hebben laat staan kopen.

Wolf Rogosky

Totdat een Wolf Rogosky een reclame – en marketing-icoon het Wijnvirus kreeg en het onbekende druivenras met wereldwijd exclusief rechten, de verder beplanting op zich nam. Echter in 1990 toen de eerste pluk daar was, werden de lekkere druiven door de wilde zwijnen opgegeten en de totale oogst was weg.
Ondanks dat werden de volgende jaren wel de druiven geoogst en kwam daar een Tafelwijn (geen appellatie)  uit welke zeer goed blijkt te zijn geweest. De wijn rijpt 18 maanden op barriques van Frans eiken en wordt alleen in Magnum flessen afgevuld, waarbij de hoeveelheid beperkt blijft tot 300 – 2500 flessen.

Smaak

De smaak is van donkere kersen, kleine zwarte en blauwe bessen, drop, zwarte peper, kruidig met een huig van wierook verder een goed ingebonden tannine met een lange afdronk.
De flessen die ik mocht inschenken waren 10 jaar oud en zonder te decanteren of te beluchten, had de wijn een frisse verkwikkende indruk welke de gasten bijzonder goed smaakte.
O ja de wijn koste per fles 400,00 euro en was bestemd voor een uitgelezen klantenkring.